Immiscible CO2 flooding through horizontal wells for oil recovery
Karbondoksit ötelemesinin yatay kuyular kullanılarak petrol üretimini arttırmada kullanılması
  1. Tez No: 68560
  2. Yazar: ERDAL TÜZÜNOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enhanced Oil Recovery, Immiscible C02 Injection, Horizontal Well, Waterflooding, Continuous C02 Injection, Simultanous Water-C02 Injection, Water Alternating Gas Injection, Optimum WAG Ratio, Optimum Gas Injection Rate
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
ÖZ TÜZÜNOĞLU, Erdal Yüksek Lisans Tezi, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Suat BAĞCI Ocak, 1997, 231 sayfa Bu çalışmada, ağır petrolün üç boyutlu, su ve 18 °API graviteli petrolle doyurulmuş, sıkıştırılmış kireçtaşı fiziksel modelinden kurtarımı kapsamlı olarak araştırılmıştır. 30 cm x 30 cm x 6 cm boyutlarına sahip üç boyutlu bir fiziksel model kullanılarak toplam 20 adet deney yapılmıştır. Temel olarak, ağır petrolü kurtarmak için dört değişik karbondioksit/su öteleme işlemi kullanılmıştır : (i) devamlı karbondioksit enjeksiyonu, (ii) su enjeksiyonu, (iii) birlikte su-C02 enjeksiyonu, (iv) dönüşümlü su - C02 enjeksiyonu. Deneyler, üç değişik kuyu konfıgürasyonu kullanılarak yapılmıştır : (1) dikey enjeksiyon ve dikey üretim kuyuları, (2) dikey enjeksiyon ve yatay üretim kuyuları, (3) yatay enjeksiyon ve yatay üretim kuyuları. Temel deneyler, tek başına su ve C02 kullanılarak yapılmış ; birlikte su-C02 enjeksiyonu ve dönüşümlü su-C02 enjeksiyonu teknikleri için en uygun debiler saptanmıştır. Devamlı karbondioksit enjeksiyonu deneylerinde, dikey enjeksiyon ve yatay üretim kuyuları kullanımıyla diğerlerinden daha yüksek kurtarım (%15.06 yerinde petrol) elde edilmiştir. Yatay enjeksiyon ve üretim kuyularının kullanımı aynı gazdebisiyle düşük kurtarım sağlarken, dikey enjeksiyon ve üretim kuyuları ile daha düşük gaz debisinde daha yüksek üretime ulaşılmıştır. Birlikte su-C02 enjeksiyonu deneylerinde, yatay üretim kuyusunun dikey enjeksiyon kuyusu ile birlikte kullanımı üretimi arttırmıştır (%20.61 yerinde petrol). Su ve karbondioksitin hacim oranları 1:3 ile 1:10 arasında değiştirilerek en uygun şartlar bulunmaya çalışılmıştır. Dönüşümlü su-C02 enjeksiyonu metodu ile, 1:7 su/karbondioksit hacim oranında, en iyi kurtarım dikey enjeksiyon ve üretim kuyularının kullanımı ile elde edilmiştir (%21.04 yerinde petrol). Su enjeksiyonu metodunda, en başarılı sonuca (%37.20 yerinde petrol) dikey enjeksiyon ve üretim kuyularının kullanımı ile ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükler : Petrol Kurtarımını Arttırma, Karışmasız C02 Enjeksiyonu, Yatay Kuyu, Su Enjeksiyonu, Devamlı C02 Enjeksiyonu, Birlikte Su-C02 Enjeksiyonu, Dönüşümlü Su-C02 Enjeksiyonu, En Uygun Su/karbondioksit Hacim Oranı, En Uygun Karbondioksit Enjeksiyon Debisi. Bilim Kodu: 617.01.04
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMISCIBLE C02 FLOODING THROUGH HORIZONTAL WELLS FOR OIL RECOVERY TÜZÜNO?LU, Erdal M.S. in Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Suat BA?CI January, 1997, 231 pages In this study, a comprehensive laboratory investigation was conducted for the recovery of heavy oil from a three dimensional (3-D) physical model, packed with 18 °API gravity crude oil, brine and crushed limestone. A total of 20 experiments were conducted using the 3-D physical model with 30cm x 30cm x 6cm dimensions. Basically, four different immiscible CO^water displacement processes were used for recovering heavy oil : (i) continuous C02 injection, (ii) waterflooding, (iii) simultaneous injection of C02 and water, and (iv) water alternating gas (WAG) process. Three groups of well configurations were mainly used: (1) vertical injection and vertical production wells, (2) vertical injection and horizontal production wells, and (3) horizontal injection and horizontal production wells. Base experiments were run with water only and carbon dioxide alone and optimum rates for WAG and simultaneous water-C02 injection were determined. In continuous C02 injection experiments, vertical injection and horizontal production well configuration supplied a higher recovery (15.06% OOIP) than that ofthe others. Horizontal injection and horizontal production well configuration gave poor recovery with the same gas rate, while vertical injection and vertical production was better off with a lower gas rate. For simultanous water-C02 injection experiments, higher oil recovery(20.61% OOIP) was obtained when horizontal production well was used together with vertical injector. The volumetric ratio of the water and C02 slugs (WAG ratio) was varied from 1:3 to 1:10 in order to determine optimum conditions. For water alternating gas injection case at a WAG ratio 1 :7, vertical injection and vertical production well configuration gave the highest recovery (21.04% OOIP). Waterflooding reached the best recovery (37.20% OOIP) in vertical injection and vertical production well configuration.