Pararlel processing applications of string search algorithms on a transputer based network
Dizi arama algoritmalarının transputer tabanlı bir şebeke üzerinde koşut işleme uygulamaları
  1. Tez No: 68563
  2. Yazar: RÜŞTÜ MURAT TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: String Search, Pattern Matching, Parallel Processing, Computational Complexity, Speedup, Efficiency, Transputer. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ DİZGİ ARAMA ALGORİTMALARININ TRANSPUTER TABANLI BİR ŞEBEKE ÜZERİNDE KOŞUT İŞLEME UYGULAMALARI Tiryaki, Rüştü Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Bilgen Ocak 1997, 88 sayfa Bu çalışmanın amacı, verilen bir metin üzerinde yapılacak dizgi aramasını transputer tabanlı bir şebekede koşut işleme tekniklerini kullanarak gerçekleştirmektir. Genelde beklenen, koşut olarak yapılacak bir aramanın, seri aramadan daha hızlı olacağıdır. Bu bağlamda, koşut bir yaklaşımdan önce, dört tane tanınmış dizgi arama seri algoritması, koşut uygulamalarda da kullanılacakları göz önünde tutulup, mümkün olduğunca taşınabilir kılınarak hayata geçirilmiştir. Bu seri programların performansı, değişik metin tipleri ve örüntü uzunlukları için değerlendirilmiş, daha sonra da değişik sayılarda işlemci ve değişik örüntü uzunlukları üzerinde koşut uygulamadaki performans değişimleri gözlenmiştir. Bu ikinci aşamada, önce tek transputer üzerinde bir koşut işleme simulasyonugerçekleştirilmiş, ardından da çoklu transputer sistemi üzerinde ölçüm yapılmıştır. Koşut sistem, temelde, bir baş eleman ile uygulamaya ve eldeki donanıma bağlı olarak değişebilen sayılarda alt elemanlardan oluşmaktadır. Baş eleman, metni okumak ve kullanıcı ile iletişimi sağlamaktan ve alt elemanlara metnin dengeli bir bölüşümünü dağıtmaktan sorumludur. Alt elemanlar, kendi paylarına düşen metin üzerinde dizgi aramasını gerçekleştirerek, sonucu baş elemana bildirirler. Baş eleman da gelen bu sonuçlan derleyip, toplu sonucu kullanıcıya ulaştırır ve böylece işlem tamamlanmış olur. Anahtar Sözcükler : Dizgi Arama, Örüntü Eşleme, Koşut İşleme, İşlem Karmaşıklığı, Hızlandırma, Verimlilik, Transputer. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLEL PROCESSING APPLICATIONS OF STRING SEARCH ALGORITHMS ON A TRANSPUTER BASED NETWORK Tiryaki, Rüştü Murat M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih BİLGEN January 1997, 88 pages The aim of this work is to use parallel processing on a transputer based network to search for a string on a given text. The main idea is to realize the search in a parallel manner, which is expected to be faster, in general, than a sequential searching implementation. Before going into a parallel approach, four well-known sequential string search algorithms were implemented keeping them as portable as possible for use in the parallel implementation as well. The performance of the sequential programs were evaluated for various types of text and pattern lengths. A performance evaluation of the parallel application followed where the variations in performance for different numbers of processors and pattern sizes were measured, first, by a simulation on a single transputer system and then on a multi-transputer iiinetwork. The parallel system basically has a master component and a number of slave components which can differ according to the application within limits of the available hardware. The master program reads in the text file and is responsible of establishing the user communication and distributing a balanced share of the text onto the slave processors. The slaves, in return, perform the string search on their own part and signal the result back to the master. The master then collects these results and displays the final result to the user thus ending the operation.