Psikosomatik semptomların duygusal ifade, duygu düzenleme ve cinsiyet rolleri ile ilişkisinin incelenmesi
The examination of the relationship of psychosomatic symptoms with emotional expression, emotion regulation and gender roles
  1. Tez No: 685652
  2. Yazar: NURHAYAT TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikosomatik semptomlar, duygusal ifade, duygu düzenleme, cinsiyet rolleri, Psychosomatic symptoms, emotional expression, emotion regulation, gender roles
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada psikosomatik semptomlar, duygusal ifade, duygu düzenleme ve cinsiyet rolleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın diğer amacı ise duygusal ifade, duygu düzenleme ve cinsiyet rollerinin psikosomatik semptomlar üzerindeki yordayıcı etkilerinin tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada veriler Demografik Bilgi Formu, Somatik Duygusal Çatışma Ölçeği (SDÇÖ) , Bem Cinsiyet Rolleri Envanteri (BCRE), Berkeley Duygu İfadesi Ölçesi (BDİÖ) ve Duygu Düzenlemede Zorluklar Ölçeği (DDZÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler Ekim-2020 ve Nisan-2021 tarihleri arasında kartopu örnekleme yöntemi ile randomizasyon sağlanarak 18-65 yaş aralığında olan 428 kişilik kadın örnekleminden toplanmıştır. Yapılan analizlerde araştırmanın duygusal ifade, duygu düzenleme ve cinsiyet rollerinin psikosomatik semptomlar ile yordayıcı etkilerinin olup olmadığını saptamak amacıyla Aşamalı Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında parametrik testlerden iki gruplu değişkenler için bağımsız örneklem t testinden, ikiden fazla gruplu değişkenler için ANOVA'dan faydalanılmıştır. ANOVA sonucunda farklılık tespit edilen gruplardan hangileri arasında farklılık olduğunu belirlemek için ise Post-Hoc testlerden Tukey çözümlemesinden faydalanılmıştır. Yapılan tüm analizler SPSS for Windows v26.0 paket programı aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Psikosomatik semptomlar üzerinde duygusal ifade ve duygu düzenlemenin yordayıcı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sürekli değişkenleri cinsiyet memnuniyeti, medeni durum, gelir düzeyi, eğitim düzeyi ve çalışma durumu açısından farklılaşmalar saptanmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda duygusal ifade ve duygu düzenlemnin psikosomatik semptomlar üzerinde yordayıcı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to examine the relationships between psychosomatic symptoms, emotional expression, emotion regulation and gender roles. Another aim of the study is to determine the predictive effects of emotional expression, emotion regulation and gender roles on psychosomatic symptoms. Materials and Methods: In the study, data were collected using Demographic Information Form, Somatic Emotional Conflict Scale, Bem Gender Roles Inventory , Berkeley Emotional Expression Inventory , and Difficulty in Emotion Regulation Scale. Data were collected from a sample of 428 women aged between 18-65 years, between October-2020 and April-2021, by randomization with snowball sampling method. In the analyzes performed, the Stepwise Multiple Linear Regression Analysis method was used to determine whether emotional expression, emotion regulation and gender roles have predictive effects on psychosomatic symptoms. Within the scope of the study, independent sample t-test was used for two-group variables, and ANOVA was used for variables with more than two groups. Tukey's analysis, one of the Post-Hoc tests, was used to determine which groups differed as a result of ANOVA. All analyzes were carried out using the SPSS for Windows v26.0 package program. Results: Emotional expression and emotion regulation were found to have predictive effects on psychosomatic symptoms. There were differences in the continuous variables of the study in terms of gender satisfaction, marital status, income level, education level and working status. Conclusion: As a result of the study, it was found that emotional expression and emotion regulation were predictors of psychosomatic symptoms.