Roma İmparatorluğu'nda 'barış olgusu' ve uluslararası ilişkilerdeki rolü
'the phenomenon of peace' in The Roman Empire and its role in international relations
- Tez No: 685724
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYHMUS RECAİ TEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Roma, Roma Barışı, Pax Romana, Uluslararası İlişkiler. •, Rome, Roman Peace, Pax Romana, International Relations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Antik Çağ'ın en güçlü siyasi yapılarının başında yer alan Roma, bir kent devletinden bir imparatorluğa dönüştü. Bu dönüşümü bulunduğu İtalya Yarımadası'ndan üç kıtaya yayılarak elde etti. Roma yaptığı savaşlar ile toprak elde etmekle beraber bu topraklarda siyasi yapılandırmasını da sağladı. Ancak her açıdan güçlü bir hale gelen Roma'da iç savaşlar başladı. MÖ 30 tarihinde bu iç savaşlar nihayet sona erdi. Roma yönetiminde Augustus'un yer almasıyla beraber yeni bir döneme geçildi. Augustus iç barışın sağlanması için Roma'da yeni düzenlemeler yaptı. MÖ 29'da yaptığı düzenlemeler ise yüzyıllarca sürecek olan“Roma Barışı”için uygun koşulları sağlayacaktı. Böylelikle MÖ 27 yılında Roma'da barış temelli bir yönetime geçildi. Augustus, Pax Romana'nın sürdürülebilmesi için sınırların korunmasına önem verdi. Roma uluslararası ilişkilerinde de barışa dayalı bir politika yürüttü. Marcus Aurelius ve Lucius Verus MS 161 yılında Roma'yı birlikte yönetmeye başladılar. Tam bu dönemde Roma altüst olurken barışın hüküm sürdüğü zamanlarında sonu gelmişti. Marcus Aurelius'un MS 180 yılında ölmesinin ardından Roma'nın yapısı da çözülmeye başlamıştı.
Özet (Çeviri)
Rome, being one of the most powerful political structures of Antiquity, transformed from a city-state into an empire. It achieved this transformation by spreading to three continents from the Italian Peninsula, where it is located. Along with Rome acquired land by wars, it also provided its political configuration in these lands. However, civil wars broke out in Rome, which became stronger in all respects. These civil wars fınally came to an end in 30 BC. With taking part of Augustus in Roman rule, a new period started. Augustus made new arrangements in Rome to ensure internal peace. The arrangements he made in 29 BC would provide the appropriate conditions for the“Roman Peace”that would last for centuries. Thus, in 27 BC, a peace-based rule was passed in Rome. Augustus paid attention to the protection of the borders in order to be sustained the Pax Romana. Rome also pursued a policy of peace in its international relations. Marcus Aurelius and Lucius Verus began to rule Rome together in 161 AD. During this period, when Rome was upset and peace prevailed, it had come to an end. After the death of Marcus Aurelius in 180 AD, the structure of Rome began to decline.