E-ticareti etkileyen faktörlerin belirlenmesi: OECD ülkeleri üzerine bir uygulama
Determining the factors affecting e-commerce: An application on OECD countries
  1. Tez No: 685725
  2. Yazar: SELİN OLCAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VERDA DAVASLIGİL ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: OECD ülkeleri, E-Ticaret, Panel Regresyon Analizi, OECD countries, E-Commerce, Panel Regression Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
E-ticaret günümüzde tüm işletmelerin, devletlerin ve kişilerin kullandığı bir ticaret türüdür. Son 20 yıl içerisinde internetin yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesiyle e-ticaret üretici ve tüketici için vazgeçilmez hale gelmiştir. Aynı zamanda işletmelerin uluslararası pazarlarda faaliyet gösterebilmesine imkan sağlamıştır. Bu tezin temel amacı seçili OECD ülkelerinde e-ticareti etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Uygulamada 2010-2019 dönemini kapsayan 24 ülkeye ait yıllık GSYH, istihdam, enflasyon oranı, internet ve e-ticaret verileri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda internet, enflasyon oranı ve istihdam değişkenlerinin e-ticaret üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
E-commerce is a trading method used by all businesses, goverments and people today. With the spead of the internet and the development of technology in the last 20 years, e-commmerce has become indispensable for producers and consumers. It also allows businesses to operate in international markets. The main purpose of this thesis is to reveal the factors affecting e-commerce in sselected OECD countries. In the study which was analyzed with panel data analysis annual GDP, emloyment, inflation, internet and e-commerce data of 24 countries between 2010-2019 were used. As a result of the analysis, it has shown that internet, inflation and employment variables have a positive effect on e-commerce.