A comparison of psychological well-being of children with chronic illnesses and their healthy peers through children's drawings
Kronik bir hastalığı olan çocuklarla sağlıklı akranlarının psikolojik iyi oluşlarının resimler yoluyla karşılaştırılması
  1. Tez No: 685752
  2. Yazar: IŞIL ÇUKUROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR SERAP ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar, Kronik Hastalıklar, İnsan Çizimi, Aile Çizimi, Psikolojik İyi Oluş, Children, Chronic Illnesses, Hospitalization, Drawings, Psychological Well-Being
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Psikolojik iyi oluş, kronik hastalıklarla mücadele eden çocukların hastalık süreçlerinden etkilenen alanlardan biridir. Bu yüzden, çocukların yaşına uygun yöntemlerle yürütülen, çocukları ve ebeveynleri içeren sistematik çalışmaların önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, kronik hastalığı olan çocuklarla sağlıklı akranlarının psikolojik iyi oluşlarını çocukların çizimleri ve ebeveynlerin yanıtları aracılığıyla karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini 6-12 yaşlarındaki 115 çocuk (49'u kronik hastalığı olan, 66'sı sağlıklı) ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Ebeveynler Demografik Bilgi Formu ve Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA)'ni doldururken, çocuklar da İnsan Çizimi (İÇ), Aile Çizimi ve o an nerede olmak istediklerinin çizimini yapmışlardır. Araştırmanın sonuçları, kronik hastalığı olan çocukların İnsan Çizimi'nde sağlıklı akranlarından anlamlı olarak daha fazla duygusal göstergeye sahip olduklarını göstermiştir. Aynı zamanda; kronik hastalıkla mücadele eden çocukların ebeveynleri, sağlıklı çocukların ebeveynlerinden anlamlı olarak daha yüksek GGA-Duygusal Sorunlar alt ölçeği skoruna sahiptir. Çocukların o an nerede olmak istediklerine dair çizimleri ise, kronik hastalığı olan çocuklarla akranlarının farklı dilekleri olduğuna işaret etmektedir. Bunlara ek olarak, sağlık durumuna bakılmaksızın oğlan çocukların kız çocuklarından daha fazla duygusal göstergeye (İÇ) sahip olduğu görülmüş ve hasta gruptaki oğlanların sağlıklı gruptaki oğlanlardan daha fazla Aile Çizimi – Duygusal Ton ve duygusal gösterge (İÇ) skoruna sahip olduğu görülmüştür. Sonuçlar, kronik hastalıklarla mücadele eden çocukların akranlarına göre daha fazla duygusal zorluk yaşama riski altında olduğunu ve bu riskin oğlan çocuklarında daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Bu yüzden, çocukların fiziksel iyi oluşlarının yanında psikolojik iyi oluşlarının da desteklenmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Psychological well-being of children with chronic illnesses is affected by illness process. Therefore, it is believed that a systematic attempt examining the psychological difficulties with multiple respondents and age-appropriate methods is important. The current thesis aimed to compare psychological well-being of children with chronic illnesses and their healthy peers through their drawings and parental reports. The participants consisted of 49 children with chronic illnesses, 66 healthy children (6-12 years) and their parents. Parents filled Demographic Information Form and Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) while children were drawing Human Figure Drawings (HFD), Family Drawings and a picture of where they would like to be at that moment. According to the results of ANOVA and Chi-Square analyses; children with chronic illnesses had significantly higher numbers of emotional indicators on HFD than healthy children, parents of children with chronic illnesses reported significantly higher Emotional Symptoms scores on SDQ than parents of healthy children, and drawings of where they would like to be at that time reflected different wishes of chronically ill and healthy children. In addition; results indicated that boys had significantly higher numbers of emotional indicators on HFD than girls regardless of health status, and also chronically ill boys had higher numbers of emotional indicators on HFD and emotional tone scores of Family Drawings than healthy boys. These results showed that chronically ill children, especially boys, had higher risks for emotional difficulties so their psychological well-being should be improved besides their physical well-being.