Fiber reinforced high strength lightweight concrete
Lif takviyeli yüksek dayanımlı hafif beton
  1. Tez No: 68577
  2. Yazar: SAİM SİNAN BORATAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YEĞİNOBALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek dayanımlı hafif beton, çelik ve polipropilen lifler, silis dumanı, volkanik tüf, kırılganlık, süneklik, süperakışkanlaştırıcı, plastik ve kuruma rötreleri. vı, High strength lightweight concrete, steel and polypropylene fibers, silica fume, volcanic tuff, brittleness, ductility, superplasticizer, plastic and drying shrinkage. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz LİF TAKVİYELİ YÜKSEK DAYANIMLI HAFİF BETON Boratav, Saim Sinan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Asım Yeğinobalı Nisan 1997, 115 Sayfa. Bu araştırmada, Türkiye'de çok yaygın olarak bulunan volkanik tüf taşı kullanılarak, yüksek dayanımlı hafif beton üretimi için çeşitli deneysel araştırmalar yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda kullanılmak üzere Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinden getirilen doğal hafif agrega taşı, Çukurca Tüfü olarak adlandırılmaktadır. Deneysel çalışmanın ilk aşamasında çimento dozajı, silis duman miktarı, maksimum agrega çapı, kum miktarı, kaba-ince agrega oranlan değişken parametreler olarak seçilmiş ve (basınç dayanımları ile kuru birim ağırlıkları esas alınarak) en uygun karışımlar saptanmıştır. İkinci aşamadaki karışımlarda ise değişken oranlarda çelik lif kullanılmış ve bununla beton kırılganlığının (gevrekliğinin) azaltılması sağlanmıştır. Taze betonda çökme, V-B ve hava oranı değerleri saptanmış; sertleşmiş beton numunelerinde ise basınç, yarılmada çekme ve eğilme, ısı iletkenliği, elastisite modülü ve Poisson oranıiçin deneyler yapılmıştır. Ayrıca çelik ve polipropilen liflerin plastik ve kuruma rötresine olan etkileri de ayrı bir deney dizisi halinde saptanmıştır. Bulunan bütün deneysel sonuçlar, ilgili standartlarla ve literatürde yer alan son araştırmalarla kıyaslanmıştır. Kullanılan liflerin, kuru birim ağırlığı önemli ölçüde arttırmadığı görülmüş, ancak plastik ve rötre deneylerinde özellikle çelik lifin olumlu yönde katkısı olduğu saptanmıştır. Beton kuru birim ağırlığı 1900 kg/m3 miktarlarında tutularak 50 MPa'lık basınç dayanımları elde edilmiştir. Elastik modulus değerlerinin ise normal betonunkinden daha az olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIBER REINFORCED HIGH STRENGTH LIGHTWEIGHT CONCRETE Boratav, Saim Sinan M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Asım Yeğinobalı April 1997, 115 Pages. In this study, experimental investigations have been carried out to obtain high strength lightweight concrete with the use of volcanic tuff aggregate which can be widely found in Turkey. The naturally occurring lightweight aggregate used in the experimental studies is brought from Eskişehir - Seyitgazi and locally named as Çukurca Tuff. In the first phase of laboratory studies cement dosage, silica fume content, maximum aggregate size, sand content, fine-coarse aggregate ratios were chosen as variable parameters and the optimum mixes (with respect to compressive strength and dry unit weight) were obtained. In the following phase of the studies, variable amounts of steel fiber have been used and by that way, brittleness of the concrete have been decreased. In fresh concrete, slump, V-B values and air content amounts were investigated; compressive, splitting and flexural strengths, thermal 111conductivity, elastic modulus and Poisson's ratio values were obtained from the hardened concrete specimens. Additionally, effects of steel and polypropylene fibers to the plastic and drying shrinkage of concrete mixes have been investigated with a series of tests. All experimental results have been compared with the available standards and recent studies. It was observed that addition of fibers do not have a big influence on the dry unit weight. However, it was seen that, especially steel fibers have positive effects on both plastic and drying shrinkage behaviour of hardened concrete. Mixes with 50 MPa of compressive strength have been obtained with a dry unit weight of around 1900 kg/m3. The results also indicated that elastic modulus values are below the ones in normal concrete.