Biological color treatment of pulp and paper industry effluents
Kağıt ve selüloz endüstrisi atıksularında biyolojik metodla renk arıtımı
- Tez No: 68578
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL F. GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Renk arıtımı, biyolojik arıtım, kağıt ve selüloz endüstrisi, beyaz-çürükçül, Phanerochaete chrysosporium. VI, Color treatment, biological treatment, pulp and paper industry, white-rot fungus, Phanerochaete chrysosporium. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz KAĞIT VE SELÜLOZ ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA BİYOLOJİK METODLA RENK ARITIMI Bilgiç, Hatice Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Nisan 1997,109 sayfa Bu çalışmada, selüloz hammaddesi olarak kendirin kullanıldığı SEKA Kastamonu Kağıt ve Selüloz Fabrikası'nda ortaya çıkan ağartma prosesi- alkali kanalı atıksularında, bir beyaz-çürükçül mantar olan Phanerochaete chrysosporium ile renk giderimi araştırılmıştır. Klorlu organik bileşikler içeren atıksuların koyu rengi, önce kesikli reaktörde daha sonra da sürekli reaktörde arıtılmaya çalışılmıştır. Kesikli reaktördeki deneyler sırasında, optimum renk giderimini sağlayacak üreme koşullan hem askıda, hem tutuklanmış mantar biokütlesi kullanılarak araştırılmıştır. Kesikli reaktörde yapılan çalışmalar, 10 g/L glikoz ve 2.2 mM azot ortamında, yaklaşık 3 günlük bir sürede % 90renk arıtımının mümkün olduğunu göstermiştir. Kullanılan glikoz, daha ucuz bir kaynak olan asetat eklenerek azaltılmaya çalışıldığında % 60 renk giderimi elde edilmiştir. Deneysel sonuçlar, Phanerochaete chrysosporium'un kesikli reaktördeki renk giderimi sırasında büyük molekül ağırlıklı bileşikleri daha küçük moleküllere indirgediğini göstermektedir. Laboratuar ölçeğindeki sürekli kolon-reaktör, azot kaynağı yeterli (2.2 mM) ya da yetersiz besi yerleri sırayla verilerek çalıştırılmıştır. Phanerochaete chrysosporium'un kesikli reaktöre karşıt olarak, azot kaynağı yeterli ortamda rengi arıtmak yerine konsantre ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOLOGICAL COLOR TREATMENT OF PULP AND PAPER INDUSTRY EFFLUENTS Bilgiç, Hatice M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Co-Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı April 1997, 109 pages Color removal by a white-rot fungus, Phanerochaete chrysosporium, from alkali extraction stage bleachery effluents of a hemp-based pulping plant, SEKA Kastamonu Pulp and Paper Plant was investigated in this study. Dark color of chlorinated organics containing effluents was attempted to be reduced first by a batch system and next by continuous operation. Both free and immobilized mycelia of Phanerochaete chrysosporium were used during batch experiments to optimize decolorization activity by modifying culture conditions. Shake flask experiments indicated that 90 % color removal is possible with a supply of 2.2 mM ammonia as HIsource for nitrogen and 10 g/L glucose for carbon, up to 3 days contact. An attempt to reduce consumed glucose by substituting it partly with a cheaper carbon source, i.e. acetate, provided about 60 % color treatment. Experimental results suggest that Phanerochaete chrysosporium reduces the high molecular weight compounds into smaller molecules while removing the color in the shake flasks. Continuous system consists of a lab-scale column reactor that was operated in successive nitrogen-sufficient (2.2 mM) and nitrogen- deficient periods. It was observed that Phanerochaete chrysosporium was capable of concentrating the color instead of reducing under nitrogen-sufficiency in contrast to the batch system.