Toluene and butyl acetate removal in gas phase with a biofilter
Toluen ve bütil asetatın gaz fazında biofiltrede arıtımı
  1. Tez No: 68576
  2. Yazar: EMİNE BOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biofiltreler, Filtre Maddesi, Toluen, Bütil Asetat. vı, Biofilters, Filter Material, Toluene, Butyl Acetate. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz TOLUEN VE BÜTÎL ASETATIN GAZ FAZINDA BİOFÎLTREDE ARITIMI Bolcu, Emine Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Ağustos 1997, 93 sayfa Günümüzde biofîltrelerde kirli gazların arıtımında kullanılmakta olan filtre maddeleri ile işletme problemleriyle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, önerilen yeni filtre maddeleri (ağaç ve kök parçalan karışımı, doğranmış ağaç ve mısır kocam) toluen içeren gazın arıtımı için, ağaç ve kök parçalan karışımı ise bütil asetat içeren gazın arıtımı için denenmiştir. Laboratuvar boyutlarında 46 cm çapında, 200 cm yüksekliğindeki bir biofiltre, filtre yatağım üç bölüme ayıracak şekilde bu çalışmada önerilen filtre maddeleri ile doldurulmuştur. Filtreye giriş gazının akış hızı ve konsantrasyonu değiştirilerek ölçümler yapılmışta. Filtredeki her üç bölümün giriş ve çıkış gazlarında organik karbon ve karbondioksit konsantrasyonları ayrı ayrı ölçülmüştür. Proses, karbon dengesi kurularak analiz edilmiştir.Yapılan çalışma sonunda, yatağa gönderilen gaz hızı 10 m3/saat ve toluen konsantrasyonu 290 ppm ile 350 ppm arasında iken, filtrenin toplam hacmi baz alınarak (86.8 saniyelik kalış süresi) hesaplanan maksimum arıtma verimi % 34 olarak bulunmuştur. Bütil asetat içeren gazın ağaç ve kök parçalan karışımı ile arıtımında ise, giriş gazı konsantrasyonu 60 ppm ile 150 ppm arasında iken ortalama % 95 arıtma verimi elde edilmiştir. Gaz hızı 15 m /saat, yani yatakta gaz kalış süresi 22 saniye iken, 250 ppm ile 960 ppm arasındaki bütil asetat konsantrasyonu için ortalama % 60 arıtma verimi elde edilmiştir. Buna karşın, kalış süresi 22 saniyeden 13 saniyeye düşürüldüğünde (yani gaz akış hızı 25 m /saat'e artırıldığında) ortalama arıtma veriminin yaklaşık aynı aralıktaki giriş gazı konsantrasyonu için % 60' dan % 30' a düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOLUENE AND BUTYL ACETATE REMOVAL IN GAS PHASE WITH A BIOFILTER Bolcu, Emine M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atımtay August 1997, 93 pages Some operational problems are encountered with the filter materials used in biofilters at present for the treatment of waste gases, m this study, filter materials (mixture of wood and root pieces, chopped wood and corncob) were tested for the clean up of waste gas contaminated with toluene and mixture of wood and root pieces for waste gas contaminated with butyl acetate. A lab-scale pilot biofilter plant of 46 cm diameter and 200 cm height was filled with filter materials proposed in this study dividing the filter bed into three layers. A series of measurements were carried out by changing the concentration and flowrate of the inlet gas. Organic carbon and carbon dioxide concentrations were measured separately in the inlet and outlet gas of each layer in the filter bed. The process was analyzed by using 'Carbon Balance Theory'. uiThe results of the study have shown that the maximum removal efficiency of waste gas containing toluene, based on the total volume of the filter bed, was 34 % for the flowrate of 10 m3/h and for a residence time of 86.8 s at an inlet gas concentration in the range of 290 ppm to 350 ppm. The average removal efficiency of waste gas containing butyl acetate with the mixture of wood and root pieces was found to be 95 % at the inlet gas concentrations between 60 ppm and 150 ppm. The average removal efficiency was about 60 % for the inlet gas flowrate of 15 m3/h (residence time of 22 s) at the inlet gas concentration of 250 ppm to 960 ppm. However, when the residence time was decreased from 22 s to 13 s by increasing the gas flowrate to 25 m3/h, the average removal efficiency was observed to drop to 30 % from 60 % for almost the same range of the inlet gas comcentration.