Quality information system design for a hospital with focus on policy deployment
Bir hastane için kalite bilgi sistemi içerisinde politika konuşlandırma tasarımı
- Tez No: 68584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite Bilgi Sistemi, Politika Konuşlandırma, Toplam Kalite Yönetimi, Quality Information Systems, Policy Deployment, Total Quality Management. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖZ BİR HASTANE İÇİN KAVRAMSAL BÎR KALİTE BİLGÎ SİSTEMİ VE BİR POLİTİKA KONUŞLANDIRMA MODELİ Doğanoğlu, Eray Tümgüç Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Nur Evin Özdemirel Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Gülser Koksal Mayıs 1997, 215 sayfa Bu çalışmada, bir özel hastane için, bilgi toplamak, analiz etmek, depolamak ve raporlamak yoluyla hastanenin toplam kalite yönetimi çalışmalarına destek olmak amacıyla bir kalite bilgi sitemi tasarlanmıştır. Bu nedenle, hastanede hali hazırdaki takım ve üst yönetim ilişkileri ve uygulanan kalite fonksiyon ve aktiviteleri analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, başarılı bir toplam kalite yönetimi uygulaması için gerekli kalite fonksiyon ve aktiviteleri tespit edilmiştir. Bu fonksiyon ve aktivitelerin süreçleri kısaca anlatılmış ve bu süreçlere destek olacak bir kavramsal kalite bilgi sistemi modeli geliştirilmiştir. Bilgi sisteminin bir parçası olan politika konuşlandırma fonksiyonunun ana çıktı ve bilgi depolarının özelliklerinin belirlenmesiyle detaylı olarak tasarımı yapılmıştır. Politika konuşlandırma, organizasyonu ortak politika ve stratejilere yönelten önemli bir toplam kalite yönetimi fonksiyonudur. Politika konuşlandırma fonksiyonunun ana çıktılarının içeriği ve birbirleri ile olan ilişkilerini aydınlatmak için bir farazi örnek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CONCEPTUAL MODEL FOR QUALITY INFORMATION SYSTEM AND A POLICY DEPLOYMENT FRAMEWORK FOR A HOSPITAL Doğanoğlu, Eray Tümgüç M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Dr. Nur Evin Özdemirel Co-Supervisor: Dr. Gülser Koksal May 1997, 215 pages In this study, a quality information system for a private hospital is designed to collect, analyze, store, and report information in order to support the total quality management efforts of the Hospital. For this purpose, the relationships among the teams and the top management, and the quality functions and activities currently performed in the Hospital are analyzed. After the analysis, necessary quality functions and activities for a successful total quality management application are determined. The processes of these functions and activities are briefly discussed, and a conceptual model is developed for the quality information system that will support these processes. Part of the information system concerning policy deployment is designed in detail by specifying the main outputs and data stores. Policy deployment is an essential function of total quality management that provides the organization to be directed by common policies and strategies. A hypothetical example is also presented to clarify the contents of and relationships among the main outputs of the policy deployment function.