Üniversiteli öğrencilerin akademik başarıları ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı, algıladıkları vücut kompozisyonu, sağlık ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between academic achievement and regular physical activity habits, perceived body composition, health and happiness levels of university students
- Tez No: 685923
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ZİYAGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Düzenli Fiziksel Aktivite, Vücut Kompozisyonu, Sağlık, Akademik Başarı, Mutlu olma, Academic achievement, regular physical activity, body composition, health, happiness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARI İLE DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE ALIŞKANLIĞI, ALGILADIKLARI VÜCUT KOMPOZİSYONU, SAĞLIK VE MUTLULUK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu çalışma, üniversiteli öğrencilerin akademik başarısı ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı, algıladıkları vücut kompozisyonu, sağlık ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmamızın katılımcıları, Dicle Üniversitesi merkez kampüsünde eğitimlerini sürdüren erkek ve kadınöğrencilerden oluşmaktadır. Bireylerin fiziksel aktiviteye katılıma hazır olma seviyelerini ölçmede Düzenli Fiziksel Aktiviteye Katılım Davranışının Değişim Basamakları Anketi (Physicalactivitystages of changequestionnaire, PASCQ) kullanıldı. Ayrıca, katılımcıların yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ile sağlık ve mutluluk düzeyleri belirlendi. Verilerin normal dağılım göstermemesi sebebiyle sırasıyla; ikili ve çoklu grupların karşılaştırılmasında çapraz tablolar, Mann Whitney U ve KruskallWallis analizleri ile Spearman sıralı korelasyon katsayıları kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, algılanan akademik başarı, genel sağlık ve mutluluk hariç diğer değişkenlerde erkek ve kadın öğrenciler arasında farklılıklar anlamlı düzeyde olduğunu göstermektedir. Erkek öğrenciler arasında sadece aylık harcama ve egzersiz davranış aşamaları bakımından düzenli egzersiz yapanların lehine anlamlı farklılık vardır. Kadın öğrencilerde düzenli egzersiz yapan kadınların lehine ortalama boy uzunluğu ve sedanterlerin lehine ortalama genel sağlık düzeyi ve akademik başarısı anlamlı düzeyde farklıdır. Akademik başarı değişkeni egzersiz davranışı veya fiziksel aktivite alışkanlığı ile negatif yönde anlamlı ilişkili iken algılanan sağlık ve mutluluk düzeyi ile pozitif yönde anlamlı ilişki sergilemektedir. Erkeklerde düzenli fiziksel aktivitenin daha çok gelir düzeyi yüksek, kadınlarda ise daha uzun boylu ve büyük vücut ağırlığına sahip öğrenciler tarafından tercih edildiğini göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışmaya benzer tarama ve araştırmaların periyodik olarak yapılması veri tabanlı politikaların geliştirilmesine esastır. Ancak bilimsel yöntemlerle toplanan verilerin değerlerndirilmesiyle gençlik yıllarında geliştirilen fiziksel ve sportif aktivitelere katılım alışkanlığı ile fiziksel uygunluğu ve yaşam kalitesini uzun vadeli sürdürmesi mümkün kılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATION OF UNIVERSITY STUDENTS'ACADEMIC ACHIEVEMENT, REGULAR PHYSICAL ACTIVITY LEVEL THEIR PERCEPTIONS INCLUDING BODY COMPOSITION, HEALTH AND HAPPINESS This study investigates the relationship amongacademic achievement, regular physical activity habits of university students and their perceived body composition, healthand happiness. Male and female participants of this study were students attendingtheir education at the central campus of Dicle University. The validity of Physical activity stages of change questionnaire (PASCQ) measuring individuals' readiness to participate in physical activity were used for data colection. In addition, participants were asked to express their age, body height, body weight, academic achievement, health and happiness on a five-point Likert scale. Because ofirregular data distribution, Mann Whitney U, Kruskall Wallis and cross tabulation analysis and Spearman sequential correlation coefficients were used to compare pairs and multiple groups, respectively. The results of this study showed that there were significant differences between male and female university students in all variables except academic achievement, general health and happiness.There was a significant difference among male students only in terms of monthly income and exercise behavior stages in favor of exercised students.In female students, the average height in favor of exercised females, and the average general health level and academic achievement in favor of sedentary students were significantly different.While the academic achievement variable was negatively associated with exercise behavior or physical activity habit, it had a positive significant relationship with perceived health and happiness level.It was shown that regular physical activity was preferred more by students with higher monthly income levels in males, and by students with taller and larger body weight in females. As a result, periodic dedection and research similar to this study is essential for the development of data-based policies. However, by evaluating the data collected by scientific methodswill be possible to maintain long-term physical fitness and quality of life with the habit of participating in physical and sportive activities developed during the youth years.