Numerical method for determination of periods of free oscillations of basins for earthquake induced waves
Depremle oluşan dalgalar için basenlerin serbest salınım dönemlerinin sayısal yöntemle belirlenmesi
- Tez No: 68594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serbest salınım modları, serbest salınım dönemleri, rezonans, uzun dönemli dalga, tsunami, sayısal simülasyon, spektrum analizi, düzensiz geometri ve batimetriye sahip basenler. vı, Modes of Free oscillations, periods of free oscillations, resonance, long period wave, tsunami, numerical simulation, spectrum analysis, basins with irregular geometry and bathimetry. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz DEPREMLE OLUŞAN DALGALAR İÇİN BASENLERİN SERBEST SALINIM DÖNEMLERİNİN, SAYISAL YÖNTEMLE BELİRLENMESİ Çakıroğlu, Yeşim Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Ocak 1997, 65 sayfa Bu tezde, düzensiz geometrik ve batimetrik özellikleri olan basenlerin serbest salınım dönemlerini saptamak için sayısal yöntem uygulanmıştır. Bu yöntemle, basen içinde tek bir başlangıç dalgası kullanılarak çalkantı yaratılmıştır. Bu etki sonucunda, farklı yerlerde oluşan su düzeyinin zamansal değişimleri bulunmuş, bu değişimler, Fourier Transform Tekniği kullanılarak incelenmiş, enerji spektrum eğrileri elde edilmiştir. Serbest salınım dönemleri, spektrum eğrisindeki tepe noktaları seçilerek belirlenmiştir. Yöntem, dikdörtgen biçimli basen için, yatay ve eğik deniz tabanı kesitleri için ayrı ayrı denenmiş, deniz taban kesitinin salınım dönemlerine etkileri incelenmiştir. Yöntem, düzensiz geometri ve batimetriye sahip bulunan körfezler ve denizlereuygulanmıştır. Böylece, İskenderun körfezi, İzmir körfezi ve İzmit körfezlerinin, Marmara denizi, Ege denizi, Akdeniz ve Karadeniz'in serbest salınım dönemleri saptanmış, karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL METHOD FOR DETERMINATION OF THE PERIODS OF FREE OSCILLATIONS OF BASINS FOR EARTHQUAKE INDUCED WAVES Çakıroğlu, Yeşim M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner January 1997, 65 pages A numerical method for evaluation of the modes of free oscillations of the basins which have irregular geometry and bathimetry is presented in this thesis. In the method a single wave is inputted to the basin as an impulse. The water surface fluctuations at different locations due to this impulse are stored and analysed by Fourier Transform Technique and energy spectrum curves are obtained. The modes of free oscillations are determined from the peaks of the spectrum curves. The method is tested by using a basin of regular geometrical shape with two different, horizontal and inclined sea bottom profiles. The periods of free oscillations are compared with the theoretical values. The effect of the 111bathimetry on the modes of free oscillations are also investigated for a rectangular basin. The method is applied to some basins of irregular geometry and bathimetry as the case studies. The periods of free oscillations of İskenderun bay, İzmir bay and İzmit bay, the sea of Marmara, the Aegean sea, the Black sea and the Mediterranean sea are determined, compared and discussed.