Yeni nesil uluslarası ticaret teorileri: Türkiye Nijerya ticaret örneği
New generation international trade theories: Turkey Nigeria trade case
- Tez No: 685934
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret Teorileri, Uluslararası Ticaret, Ekonomik Entegrasyon, Nijerya, Foreign Trade Theories, International Trade, Economic Integration, Nigeria
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Teknolojik ve dijital dönüşüm, 21. Yüzyıl açısından oldukça önemli değişimlere ve dönüşümlere sebep olmuştur. Özellikle, dijitalizasyon alanında ortaya konulan yeni nesil çalışmalar ve sonuçları sosyal, ekonomik, siyasal ve finansal alanlarda dünyanın her ülkesi için yoğun ve geri dönülmez değişimleri beraberinde getirmiştir. Zaman zaman kriz etkisi ile ani olarak, zaman zaman da adım adım gerçekleşen bu dönüşümler sahada ve uygulamalı pratik hayatta dönüşümleri getirdiği gibi, teorilerde de farklılaşmayı sağlayacak etkenlere sahiptir. Bu tezde, uluslararası ticaret teorilerinin varsayımları ve kapsamları münasebeti ile teknolojik ve dijital dönüşüm başta emek biriminin değişimi olmak üzere pek çok alanda ve parametrede değişimleri gerektirmekte olduğu ifade edilmektedir. Dolayısı ile hemen her türlü ticaret teoreminde ele alınan temel parametre emek olduğundan, emek piyasalarının teknolojik dönüşüm ile ortaya koyduğu dönüşümleri ihtiva edecek farklı teoremler, nasıl şekillenmelidir sorusunun da cevabı aranmaktadır. Nijerya özelinde, uluslararası ticaret teorilerinin uygulama örnekleri üzerine yapılan çalışma ile, teoremlerin yakın zamanda oluşturulanlar hariç geneli itibarı ile geçersizliğini ortaya koyan bu tez, yeni yaklaşımlar için de bir öngörü yapmaktadır. Literatür taraması yapılarak oluşturulan bu tezde, Nijerya özelinde yapılan çalışmalar birincil veriler olarak kabul edilmiş ve yeni teoremler için literatüre katkı sağlayacak yaklaşımları ortaya atmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological and digital transformation caused significant changes and transformations for the 21st century. In particular, the new generation studies and their results in the field of digitalization have brought intense and irreversible changes for every country in the world in social, economic, political and financial fields. These transformations, which occur suddenly from time to time with the effect of crisis, from time to time, have transformations in the field and applied practical life as well as they have different factors in theory. In this thesis, it is stated that due to the assumptions and scopes of international trade theories, technological and digital transformation requires changes in many fields and parameters, especially the change of the labor unit. Therefore, since the main parameter addressed in almost all kinds of trade theorems is labor, the answer to the question of how different theorems, which will include the transformations brought by the labor markets with technological transformation, should be sought. This thesis, which reveals the invalidity of theorems in general, except for those recently created, with the study on the application examples of international trade theories in Nigeria, also makes a prediction for new approaches. In this thesis, which was created by scanning the literature, studies conducted in Nigeria were accepted as primary data and introduced approaches that will contribute to the literature for new theorems.