The Implementation of multi spin echo method for fast T2 weighted imaging in 0.15 tesla magnetic resonance imaging sistem
0.15 resla manyetik rezonans görüntüleme sisteminde çoklu spin yankı kullanarak hızlı T2 ağırlık görüntü alma
- Tez No: 68597
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Görüntüleme, Çoklu Spin Yankı, Geleneksel Spin Yankı. vı, Magnetic Resonance Imaging, Multiple Spin Echo, Conventional Spin Echo IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ 0.15 TESLA MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİNDE ÇOKLU SPIN YANKI KULLANARAK HIZLI T2 AĞIRLIKLI GÖRÜNTÜ ALMA Akpınar, Nezih Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr.Y. Ziya İder Haziran, 1997, 76 sayfa Manyetik rezonans görüntülemede Geleneksel Spin Yankı methodu ile T2 ağırlıklı görüntüleme yapılması yaklaşık 30 dakika almaktadır. Bu çoğu açıdan uzun bir veri toplama zamanıdır. Bu tezde veri toplama zamanını kısaltmak için bazı hızlı görüntüleme algoritmaları incelenmiştir. Bu yöntemler arasından 0.15 tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme merkezine en uygunu arandı ve Çoklu Spin Yankı metodu seçildi. Bu metod matematiksel olarak incelenmiştir. Programlar C++ kullanılarak yazılmış ve metodun uyarlanması için vurgu dizgesi tasannu yapılmıştır.Çoklu Spin Yankı methotu uygulanarak yapılan deneylerin sonuçlan bu methotun kullanılabileceğini göstermektedir. T2 ağırlıklı görüntüleri elde etmek yaklaşık 8 dakika almaktadır ki bu da geleneksel spin echo methotuna göre 4 kez daha kısadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPLEMENTATION OF MULTI SPIN ECHO METHOD FOR FAST T2 WEIGHTED IMAGING IN 0.15 TESLA MAGNETIC RESONANCE IMAGING SYSTEM Akpınar, Nezih M. S., Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Ziya İder June 1997, 76 pages In Magnetic Resonance Imaging, obtaining a T2 weighted image using the conventional spin echo method takes about 30 minutes. This is a long data acquisition time in many aspects. In this thesis existing fast magnetic resonance imaging algorithms are investigated to decrease the data acquisition time. The most suitable method for the 0. 15 Tesla Magnetic Resonance Imaging system is searched and Multiple Spin Echo method is selected. This method is analyzed mathematically. mPrograms are written by using C++ and a pulse sequence is designed to implement the methodology. Results of the experiment on the application of Multiple Spin Echo method shows that this method can be used effectively. Reconstructing T2 weighted images takes 8 minutes which is 4 times shorter than Conventional Spin Echo method.