II. Haçlı Seferinde bir kraliçe: Akitanyalı Aliènor
A queen in the Second Crusade: Eleanor of Aquitaine
- Tez No: 685996
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İkinci Haçlı Seferi, Akitanya, Eleanor, Second Crusade, Aquitaine, Eleanor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tarihsel süreç içerisinde, hakkında pek az bilgi olmasına rağmen oldukça fazla eser ortaya konan bir çok şahsiyet bulunmaktadır ve nitekim Akitanyalı Eleanor bunlardan biridir. Hakkında yapılan çalışmaların ortaya çıkardığı kadarıyla gerçeği ve efsaneyi yaşamının parametreleri içinde barındıran Eleanor, Akitanya'nın sahibi olması dolayısıyla Hristiyan dünyada en büyük mirasçı olarak tanımlanmış ve 1137'de henüz on beş yaşında iken kral VII. Louis ile yaptığı evlilikle birlikte Fransa'da kraliçelik tacı giymiştir. Bu süreç içerisinde İkinci Haçlı Seferi'ne bizzat katılmış ve seferin sonunda Fransa'ya döndüğünde kral Louis'den ayrılarak 1154'de Normandiya Dükü, İngiltere Kralı II. Henry ile evlenmiş ve bu evlilikle bir kez daha kraliçelik tacını takmıştır. Çocuklarını kocasına karşı kışkırtarak bir isyan çıkarması ile suçlanan Eleanor, Henry tarafından gözetim altına alınarak on altı yılını esir olarak geçirmiş ve 1204 yılında ölmüştür. Yazılan bu tez, Akitanyalı Eleanor'un yaşam öyküsü çerçevesinde İkinci Haçlı Seferindeki rolünü, Türk-İslam devletleri ve Fransa-İngiltere ilişkilerindeki yerini ve ayrıca 12. yüzyıl Avrupası'nda evlilik ve boşanma kurumunun işleyişi üzerinden nasıl iki kez kraliçelik tacı giydiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Eleanor of Aquitaine is one of the many historical figure who has been focused by many research though scarce information about her in historical process. Researches focusing on her revealed that she was recognized as the biggest heiress due to her ownership of Aquitaine in Christian sphere. When she was just fifteen years old, she was crowned through the marriage to King VII. Louis in France. Meanwhile, she crusaded the second crusade in person before she divorced from King Louis when she returned from the second crusade. In 1154, She got married to Duke of Normandy, the King of England II. Henry; thus she was crowned as queen. She was accused of revolt through provoke her children against their father, then she was taken prisoner by Henry. She died in 1204 after sixteen years of captivity. This thesis aims to reveal her role in second crusade, her effect on relationship between France-England and Turkish-Islamic states. This thesis also aims to unveils how she could be crowned twice through examining the institutions of marriage and divorce in Europa in the twelfth century.