Sürdürülebilir kırsal turizm bağlamında ev pansiyonculuğunun değerlendirilmesi: Artvin örneği
Evaluation of home pension in the context of sustainable rural tourism: The case of Artvin
  1. Tez No: 686118
  2. Yazar: JALENUR ZURNACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir turizm, Kırsal turizm, Sürdürülebilir kırsal turizm, Ev pansiyonculuğu, Artvin, Sustainable tourism, Rural tourism, Sustainable rural tourism, Home boarding, Artvin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sürdürülebilir kırsal turizm, kırsal alanlardaki doğal kaynakların tahrip olmadan sürdürülebilirliğinin sağlanmasına uzun vadede yerel halkın ekonomik gelir elde etmesine yardımcı olmaktadır. Sürdürülebilir kırsal turizmin desteklediği konaklama Ģekli ise ev pansiyonculuğu modelidir. Bu model sürdürülebilir kırsal turizm ile beraber planlandığında, kırsal alanlarda istihdam yaratma, yerel kültürü tanıma, kırsal halkın yaĢam kalitesi ve yaĢam standardını artırmasına olanak sağlar. Sürdürülebilir kırsal turizm bağlamında ele alınan ev pansiyonculuğunun sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel etkilerini değerlendirmek bu çalıĢmanın temel amacıdır. ÇalıĢmada nitel araĢtırma yöntemi kullanılmıĢ olup, elde edilen veriler yarı yapılandırılmıĢ mülakat formu aracılığıyla toplanmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilen sonuçlara göre ev pansiyonculuğunun Artvin ilinde çok yaygın biçimde ilerleme kaydedemediği, teĢvik ve desteklerden pansiyoncuların tam anlamıyla yararlanamadığı belirlenmiĢtir. Diğer taraftan bazı bölgelerdeki çok hisseli konut mülkiyetleri ileriye dönük ev pansiyonculuğu planlaması yapılmasının önüne geçmektedir. Aynı zamanda ev pansiyonculuğunun yerel halkın yaĢam kalitesini artırdığı, ekonomik gelirin tüm köy halkına yayıldığı ve köyde herhangi bir çevresel tahribata neden olmadığı araĢtırmanın diğer bir sonucudur. Ev pansiyonculuğu ile kırsal alanlardaki yerel halk ile ziyaretçiler arasında samimi iliĢkiler kurulduğu ve aile ortamı yaratıldığı için kültürel aktarımın da sağlandığı araĢtırma bağlamında ön plana çıkan diğer bir husustur.
Özet (Çeviri)
Sustainable rural tourism helps to ensure the sustainability of natural resources in rural areas without destroying them, and to help local people generate economic income in the long run. The accommodation type supported by sustainable rural tourism is the home boarding model. When this model is planned together with sustainable rural tourism, it enables employment creation in rural areas, recognition of local culture, and increase the quality of life and living standards of the rural people. The main purpose of this study is to evaluate the social, cultural, economic and environmental effects of hostel management in the context of sustainable rural tourism.Qualitative research method was used in the study, and a semi-structured interview form was presented to the participants.According to the results evaluated in the findings, home boarding has not progressed very widely in the province of Artvin, incentives and supports are not fully utilized by the hostel, and in some regions multishare houses prevent forward-looking house boarding planning for houses.At the same time, it can be said that the house boarding business improves the quality of life of the local people, the economic income has spread to the whole village people and does not cause any environmental degradation damage in the village. It has been stated that home-boarding business provides cultural transfer, as a friendly relationship is established between local people and visitors in rural areas and a family atmosphere is created.