A Study od nickel diffusion coating on stainless steel substrates and its effect on stress corrosion cracking
Paslanmaz çelik yüzeylerde nikel difüzyon kaplama ve gerilim korozyon kırılmasına etkileri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 68612
  2. Yazar: IŞIK ATAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Östenitik Paslanmaz Çelikler, Nikel Kaplama, Diftizyon, Gerilim Korozyonu Kırılması. VI, Austenitic Stainless Steels, Nickel Coating, Diffusion, Stress Corrosion Cracking. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ PASLANMAZ ÇELİK YÜZEYLERDE NİKEL DIFÜZYON KAPLAMA VE GERİLİM KOROZYONÜ KIRILMASINA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Atay, Işık Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilgehan ögel Ocak 1997, 85 sayfa Bu çalışmada, elektrolitik ve akımsız nikel kaplamanın östenitik paslanmaz çeliklerin gerilim korozyonu kırılmasına etkileri incelenmiştir. Çeşitli AISI 304 çeliklerine nikel kaplanmış ve östenitik çeliğin tavlama sıcaklığında nikelin difîizyonu gerçekleştirilmiştir. Difüzyon sonrasında, nikel kaplama ve çelik alt malzeme arasında düzgün bir geçiş sağlanmıştır. Difîizyonun, nikel kaplamanın yapışma özelliğine etkisi çalışıldığında, elektrolitik nikel kaplamanın yapışmasının difüzyon işlemiyle birlikte arttığı gözlenmiştir. Kaplanıp difüzyon işlemi yapıldıktan sonra bükülen numunelerde de bağın zayıf olmadığı saptanmıştır. Akımsız nikel kaplamada ise, difüzyon, akımsız nikel kaplamada bulunan ve düşük sıcaklıkta sıvı faz oluşturan fosfor, P, elementine bağlı olarak kaplamayı kırılgan hale getirmiştir.ASTM G-36 testine uygun olarak, gerilim korozyonu kırılması testi çeşitli numunelere uygulanmıştır. Kaplama yapılmayan östenitik paslanmaz çelikler; AISI 304, 316 ve 321 uygulanan testte çatlamıştır. Buna rağmen, hem nikel kaplanmış hem de nikel kaplanmış ve diftizyon işlemi uygulanmış olan çeliklerde çatlama görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF NICKEL DIFFUSION COATING ON STAINLESS STEEL SUBSTRATES AND ITS EFFECT ON STRESS CORROSION CRACKING Atay, Işık M.S., Department of Metallurgical & Materials Engineering Supervisor: Assc.Prof. Dr. Bilgehan Ogel January 1997, 85 pages In this thesis, the effect of electrolytic and electroless nickel coating on stress corrosion cracking (SCC) of austenitic stainless steels is studied. Nickel is coated on several AISI 304 grade specimens and than diffused at annealing temperatures of austenitic stainless steel. After diffusion, a smooth transition is obtained between the nickel coating and steel substrate. Effect of diffusion on adhesion properties of nickel coating on austenitic stainless steel substrate is studied. It is observed that on electrolytic nickel coating, adhesion increase with diffusion. Specimens which are bent after diffusion process show no sign of weak bonding. Diffused electroless nickel coated specimens become brittle because of the low melting point liquid forming element phosphorus, P, in electroless nickel coating. uiStress corrosion cracking test (ASTM G-36) is applied on several specimens. Plain austenitic stainless steels, AISI 304, 316 and 321 have failed in the test. However, electrolytic and electroless nickel coated specimens either difliised or not did not crack in the SCC test. Even the specimens which were bent after diftusion process were resistant.