Application of rule inductionalgorithms to DNA sequence analysis
Tümevarımla kural öğrenme algoritmalarının DNA dizi analizinde kullanımı
  1. Tez No: 68614
  2. Yazar: MAHMUT ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET R. TOLUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Tümevarımla öğrenme, Kural öğrenme, DNA dizi analizleri, Gürültü toleranslı öğrenme. ııı, Inductive Learning, Rule Induction, DNA Sequence Analysis, Noise Tolerant Learning. ii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz TÜMEVARIMLA KURAL ÖĞRENME ALGORİTMALARININ DNA DİZİ ANALİZİNDE KULLANIMI Uludağ, Mahmut Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet R. Tolun Nisan 1997, 83 sayfa Bu çalışmada, yeni bir tümevarımla kural öğrenme algoritması gerçekleştirildi. Aynı algoritma yeni bir değerlendirme fonksiyonu kullanılarak gürültülü eğitim veri setleri için geliştirildi. Bu değerlendirme fonksiyonu kullanıcının önceliklerini de göze alarak eğitim verilerinde gürültüye müsade etmektedir. Test sonuçlan, hata toleransının çoğu zaman işlem süresinde ve sınıflandırma modelinin büyüklüğünde azalmalar verdiğini gösterdi. Bu çalışmaya ek olarak, iki problemle ilgili de çalışıldı, bunlar hızlı kural üretme ve nitelik alt kümeleri seçimidir. Test sonuçlarına göre, geliştirilen algoritma üretilen sınıflandırıcıların büyüklüğü ve yeni verilerin doğru olarak sınıflandırılması açısından iyi-bilinen C4.5 algoritmaları ile yarışabilmektedir. Bu çalışmanın bir yönü tümevarımla kural öğrenme olmakla beraber diğer yönü DNA dizi analizleri ile ilgilidir. Testlerde çoğunlukla örnek DNA dizileri kullanılmıştır. Ayrıca tümevarımla öğrenme tekniklerinin DNA dizi analizinde kullanımı üzerine detaylı bir literatür taraması yapıldı ve literatürdeki ilgili çalışmaların bir derlemesi hazırlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF RULE INDUCTION ALGORITHMS TO DNA SEQUENCE ANALYSIS Uludağ, Mahmut M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet R. Tolun April 1997, 83 pages In this study, a new rule induction algorithm has been implemented. The algorithm was also improved for noisy training data sets by using a novel evaluation function. The evaluation function permits noise in the training data, by also considering the preferences of the user. Results of the conducted experiments have shown that noise tolerance generally decreases the processing time and the size of the output classifiers. In addition to this work, two more problems, namely fast rule induction and feature subset selection have been addressed. According to the empirical comparisons, the extended algorithm appears to be comparable to the well-known C4.5 algorithms in terms of output classifier size and accuracy of the classifier in classifying unseen data. While a considerable part of this study is related with rule induction, the other part dealt with the DNA sequence analysis. In the experiments, mostly examples of DNA sequences were used. A detailed literature survey on application of inductive learning techniques to DNA sequence analysis was also conducted and a review of the related work from the literature was prepared.