A Deductive object-oriented database language
Çıkarsamalı ve nesneye yönelimli bir veri tabanı dili
- Tez No: 68615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI TOROSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kalıtım, eşleme, çıkarsamalı veritabanı, nesne yönelimli veritabanı, veritabanı dilleri. iv, Inheritance, unification, deductive databases, object-oriented databases, database languages. Hi
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZ ÇlKARSAMALI VE NESNEYE YÖNELİMLİ BİR VERİTABANI DİLİ Uzman, Murat Savaş Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. İsmail Hakkı Toroslu Ocak 1997, 98 sayfa Bu çalışma, nesneye yönelik prensibi, mantıksal programlama dillerine uyacak şekilde genişleten iki ayrı yaklaşımı incelemiştir. Bunlardan biri, nesneleri birinci derece mantık kullanarak, kalıtım haricindeki diğer bütün nesneye yönelimli özellikleri içerecek şekilde modellemiştir. Diğer yaklaşım ise, farklı olarak, kalıtımı tiplenmiş mantık kullanarak eşleme işleminin içine dahil etmiştir. Bu çalışmanın amacı, birinci yaklaşımdaki nesneleri ikinci yaklaşımdakine benzer şekilde kalıtım ekleyerek yeniden modelleyen eşleme metodunu nesneye yönelimli ve çıkarsamalı bir veritabanı dilinde kullanarak uygulamaktır. Ortaya çıkan dilin sorgulama yorumlayıcısı da bu çalışma içinde yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT a Deductive Object-Oriented Database Language Uzman, Murat Savaş M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ismail Hakkı Toroslu January 1997, 98 pages This thesis analyzes two different approaches that extend object oriented paradigm into logic programming languages. One of these proposes a technique using first order logic to model objects that includes all of the basic object-oriented concepts except inheritance. The other approach, on the other hand, embeds inheritance into unification using typed logic. The aim of this thesis is to implement an object oriented deductive database language which has inheritance as a built-in feature through unification by extending the former approach redefining the representation of the objects in more formal way and adding inheritance through an extended unification similar to the latter. A query processor for the language is also implemented.