Deprem yaşayan bireylerde dini başa çıkma (2011 Van Depremi örneği)
Religious coping in people who experience the earthquake (2011 Van Earthquake example)
- Tez No: 686153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Başa çıkma, dini başa çıkma, doğal afet, deprem, anlam, yükleme/atıf, Coping, religious coping, natural disaster, earthquake, meaning, attribution/ascription
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırmamızın konusu depremzede bireylerde dini başa çıkmadır. Araştırmamızda 2011 Van depremini yaşayan bireylerde din ve başa çıkma ilişkisin yarı yapılandırılmış görüşme ve anket metodu ile ele alınmıştır. Çalışma anlam, atfetme ve dini başa çıkma konularını afetlerle birlikte inceleyerek alanda doğal afetler ve dini başa çıkma konusunda yeni bir bakış açısı sunmayı hedeflemiştir. Bunun yanı sıra ülkemizde daha önce yapılan deprem ve dini başa çıkma konulu çalışmalara ek olarak yakın bir tarihte gerçekleşen ve etkilerinin devam ettiği bir toplumda, yenilenme ihtimalinin bilimsel bir gerçeklik olduğu ortamda yapılacak terapi ve danışmanlık gibi alanlarda afet alanında çalışacak bireylere toplumu ve bireyleri anlama ve çözüm yollarının bulunmasında faydalı olacağı düşünülmüştür. Araştırmamızda: Yaşanan zorluklarla mücadele etmede din bireye destek oldu mu? Depremi anlamlandırma ve yükleme faaliyetindeki olumlu/olumsuz dini açıklamalar başa çıkma sürecindeki etkisi nedir? Depremden sonra bilişsel ya da davranışsal dini bir değişim yaşandı mı? Dua ve ibadetler başa çıkma sürecindeki etkisi nedir? Sorularına yarı yapılandırılmış görüşme metodu ve dini başa çıkma anketi ile cevap aranmıştır. Araştırmanın bulguları, içerik analizi ve betimsel analiz ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır. Zorluklarla mücadele etmede din bireye destek olmuştur. Depremi anlamlandırma ve yükleme faaliyetindeki olumlu dini başa çıkma etkinliklerine daha sık rastlanmıştır. Depremzede bireylerde olumlu bilişsel değişim gözlemlenmiştir. Dua ve ibadetler depremzedelere zorluklarla mücadele etmede yardımcı olmuştur. Çalışmamızda Tanrı tasavvurları ve başa çıkma tarzları arasında ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our research is religious coping manners in earthquake victims. The relationship between religion and coping in individuals who experienced the 2011 Van earthquake was discussed by using semi-structured interview and survey method. The study aims to present a new perspective on natural disasters and religious coping in the field by examining meaning, attribution and religious coping with disasters. In addition to this, for good measure to the previous studies on earthquake and religious coping in our country, it was thought that it would be useful in finding ways for the society that has encountered earthquake recently and its effects continue, in an environment where the possibility of renewal is a scientific reality and this research also utilizes the individuals who will work in the field of disaster such as therapy and counseling to provide catching the drift and finding solutions. In our research, following questions were sought for an answer by using a semi-structured interview method and a religious coping questionnaire: Did religion support the individual in coping with the problems encountered? What is the effect of positive/negative religious explanations in the earthquake interpretation and attribution activity on the coping process? Was there a cognitive or behavioral religious change after the earthquake? What is the effect of invocation and worships on the coping process? The indications of the research were evaluated with content analysis and descriptive analysis. As a result of the research, the following conclusions were reached. Religion has supported the individual in coping with difficulties. It is prevailed in positive religious coping manners in the explanation of earthquake and attribution activities.Positive cognitive changes were observed in earthquake survivors. Invocation and worships backed up earthquake survivors to cope with difficulties. It was observed that the hypotheses of our study were meaningful with the results, the majority of individuals regarded the earthquake as God's test, and positive religious coping activities were more frequently consulted.