Tiroid bezinin primer taşlı yüzük hücreli (vakuole) neoplazilerinin morfolojik, histokimyasal ve immünhistokimyasal analizi
Morphological, histochemical and immunohistochemical analysis of primary signet ring cell (vacuoleted) neoplasms of the thyroid gland
- Tez No: 686198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Tiroid bezi, Taşlı yüzük hücreli neoplazi, NIFTP, Mikro-NIFTP, Histokimya, İmmünhistokimya, Thyroid gland, Signet ring cell neoplasia, NIFTP, Micro-NIFTP, Histochemistry, Immunohistochemistry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Taşlı yüzük hücreli (TYH) primer tiroid tümörleri, bilgimizin oldukça sınırlı olduğu lezyonlardır. Bu çalışmada, TYH'li primer tiroid neoplazilerinin morfolojik, histokimyasal ve immünhistokimyasal özelliklerini tanımlamayı amaçladık. Hastanemiz patoloji laboratuvarında, 2011-2019 yılları arasında incelenmiş TYH/vakuole sitoplazmalı primer tiroid tümörlerinden alınan korlardan, doku mikrodizin yöntemiyle parafin bloklar oluşturuldu ve bu bloklardan kesitler alındı. Bu kesitlere, çeşitli histokimyasal (PAS, PAS-D ve müsikarmen), immünhistokimyasal (tiroglobülin, TTF-1, PAX8, HBME-1, CK19, CD56, siklin-D1, ALK, PTEN, NTRK, NRAS, SDHB, AMA, GRIM-19 ve adipofilin) boyalar uygulanarak elde edilen veriler, klinik ve morfolojik bulguların eşliğinde analiz edildi. Literatürdeki en geniş TYH primer tiroid neoplazisi sayısına (n=43) sahip olan çalışma grubumuz, 5 TYH folliküler adenom (TYH FA), 15 TYH mikro-papiller benzeri nükleer özellikler gösteren non-invaziv folliküler tiroid neoplazmı (mikro-NIFTP), 17 TYH NIFTP, 2 TYH papiller mikrokarsinom (TYH PMK), 3 TYH papiller tiroid karsinomu (TYH PTK) ve 1 TYH folliküler tiroid karsinomu (TYH FTK) içermekteydi. Çalışmamız sonucunda, TYH primer tiroid tümörlerinin sahip olabileceği biyolojik özellikler (tanıları, tanı kriterleri ve ayırıcı tanıları, temel klinik özellikleri, olası gelişim mekanizmaları, makroskopik ve mikroskopik morfolojik özellikleri, histokimyasal ve immünhistokimyasal özellikleri) tanımlanmıştır. TYH içeren primer tiroid neoplazilerininin birbirlerinden, metastatik lezyonlardan ve diğer berrak hücreli lezyonlardan ayrılması gerektiğini ve TYH içeren non-invaziv, folliküler büyüme paternine ve PTK nükleus özelliklerine sahip olanlarına, masum klinik seyirlerinden ötürü, çaplarına göre TYH NIFTP ve TYH mikro-NIFTP tanılarının verilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Our knowledge about primary thyroid tumors showing signet ring cell (SRC) morphology is quite limited. In this study, we aimed to describe the morphological, histochemical, and immunohistochemical features of primary thyroid neoplasms with SRCs. Sections were taken from the paraffin blocks formed by the tissue microarray method using cores taken from primary thyroid tumors with SRCs/vacuolated cytoplasm that are examined in the pathology laboratory of our hospital between 2011 and 2019. Various histochemical special stains (PAS, PAS-D, and mucicarmine) and immunohistochemical biomarkers (thyroglobulin, TTF-1, PAX8, HBME-1, CK19, CD56, cyclin-D1, ALK, PTEN, NTRK, NRAS, SDHB, AMA, GRIM-19 and adipophilin) were applied and the data obtained were analyzed with the conjunction of clinical and morphological findings. Our study group -which has the largest number of primary thyroid tumors with SRCs [n=43] in the literature consisted of 5 follicular adenomas, 15 micro noninvasive follicular thyroid neoplasms with papillary like nuclear features (NIFTP), 17 NIFTP, 2 papillary microcarcinoma, 3 papillary thyroid carcinoma and 1 follicular thyroid carcinoma. As a result of our study, the biological features (diagnosis of tumors, diagnostic criteria and differential diagnosis, basic clinical features, possible etiological mechanisms, macroscopic and microscopic morphological features, histochemical and immunohistochemical aspects) of primary thyroid tumors with SRCs were defined. Primary thyroid neoplasms with SRCs should be differentiated from each other&metastatic lesions as well as from other clear cell lesions. We propose to name non-invasive follicular thyroid neoplasms with papillary nuclear features that are exhibiting SRC as“signet ring cell NIFTP”and“signet ring cell micro-NIFTP”according to tumor diameter, since these tumors have innocent clinical course.