Asmada kurşuni küfe (botrytis cinerea) karşı timol, ögenol ve 1,8-sineol uçucu yağ bileşenlerinin antifungal etkilerinin belirlenmesi
Determination of the antifungal effects of thymol, eugenol and 1,8-cineole essenti̇al oi̇l components against grey mold (botrytis cinerea) in vitis vinifera
- Tez No: 686288
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Botrytis cinerea, Vitis vinifera, Timol, Ögenol, 8- Sineol, Botrytis cinerea, Vitis vinifera, Thymol, Eugenol, 8- Cineole
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET ASMADA KURŞUNİ KÜFE (Botrytis cinerea) KARŞI TİMOL, ÖGENOL VE 1,8-SİNEOL UÇUCU YAĞ BİLEŞENLERİNİN ANTİFUNGAL ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Benazir YELBOĞA Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğretim Üyesi Sinem KARAKUŞ 2021, 96 Bu çalışmada, asma (Vitis vinifera L.) bitkisinde kurşuni küfün (Botrytis cinerea Pers.) sebep olduğu kayıpların önlenmesinde Timol, Ögenol ve 1,8-Sineol UY (uçucu yağlar) etkileri in vitro ve in vivo olarak araştırılmıştır. Hastalıklı asma bağlarından izole edilen B. cinerea, 18S rRNA gen dizi analizine göre tanımlanmıştır. İn vitro ortamda, UY 25 µL, 50 µL ve 100 µL dozlarının fungusun miselyal gelişimi, konidispor çimlenmesi ve çim tüpü uzunluğu üzerindeki etkileri belirlenmiştir. İn vivo çalışmada, aynı UY %90 seyreltik çözeltilerinin asma yaprağı üzerinde fungusun lezyon oluşumu üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Timol ve Ögenol, fungus miseliyal gelişimi üzerinde önemli inhibisyona neden olmuş ve en yüksek inhibisyon (%100) her iki UY özellikle 100 µL dozlarında belirlenmiştir. Buna karşılık 1,8-Sineol'e ait tüm dozların miseliyal gelişim üzerinde anlamlı bir etkisi belirlenememiştir. Konidipor çimlenmesi Timol'un 25, 50 ve 100 µL dozlarıyla kontrol grubuna göre sırasıyla %22, %45 ve %72 oranında inhibe edilirken, diğer iki UY konidispor çimlenmesi üzerinde inhibisyon etkisi yapmamıştır. Buna karşılık, fungusun çim tüpü uzunluğu Timol ve Ögenol'ün özellikle 50 µL ve 100 µL dozlarında %100 inhibe olurken, 1,8- Sineol'de ise sırasıyla %49 ve %85 oranında bir inhibisyon belirlenmiştir. İn vivo çalışmalarda tüm UY özellikle 50 ve 100 µL'lik dozları, canlı asma yaprakları üzerinde fungusun lezyon oluşumunu %100'e yakın bir oranda baskılamıştır. Elde edilen veriler, biyolojik kaynaklı ve çevre sağlığı için toksik olmayan bu iki UY, B. cinerea'nın mücadelesinde kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE ANTIFUNGAL EFFECTS OF THYMOL, EUGENOL AND 1,8-CINEOLE ESSENTİAL OİL COMPONENTS AGAINST GREY MOLD (Botrytis cinerea) in Vitis vinifera Benazir YELBOĞA Thesis of Master of Science, Department of Biology Thesis advisor: Asst. Prof. Dr.Sinem KARAKUŞ 2021, 96 In this study, the effects of Thymol, Eugenol and 1,8-Cineol UY (essential oils) in the prevention of losses caused by grey mold (Botrytis cinerea Pers.) in grapevine (Vitis vinifera L.) were investigated in vitro and in vivo. B. cinerea isolated from diseased vine vineyards was identified according to 18S rRNA gene sequence analysis. The effects of UY 25 µL, 50 µL and 100 µL doses on mycelial growth, spore germination and germ tube elongation were determined in vitro. In vivo study, the effect of 90% dilution solutions of the same UY on the formation of fungus lesions on grapevine leaves was evaluated. Thymol and Eugenol caused significant inhibition on fungal mycelial growth and the highest inhibition (100%) was determined in both UYs, especially at 100 µL doses. On the other hand, all doses of 1,8- Cineole could not have a significant effect on micellar development. Conidipor germination was inhibited by 25, 50 and 100 µL doses of Thymol compared to the control group by 22%, 45%, and 72% respectively, while the other two UYs did not have an inhibitory effect on conidyspore germination. On the other hand, while the length of the germ tube elongation of the fungus was 100% inhibition, especially at the doses of 50 µL and 100 µL of Thymol and Eugenol, an inhibition of 49% and 85% was determined in 1,8- Cineole, respectively. In vivo studies, all UY doses, especially 50 and 100 µL, suppressed the lesion formation of the fungus on live grape leaves by nearly 100%. The data obtained show that these two UYs, which are of biological origin and are non-toxic for environmental health, have the potential to be used in the control of B. cinerea.