Bağlardan izole edilen kurşuni küf (Botyrytis cinerea pers) izolatlarına bazı fungusitlerin etkililikleri ve kalıntı açısından değerlendirilmeleri
Effectiveness of some fungicides againts gray mold (Botrytis cinerea pers) isolates isolated from vineyords and evaluation aspect of residue
- Tez No: 77387
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ DELEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağ, Botrytis cinerea, procymidone, iprodione, imazalil, carbendazim, myclobutanil, etkililik, kalıntı, Vineyard, Botrytis cinerea, procymidone, iprodione, imazalil, myclobutanil, effectiveness and residue
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
V ÖZET BAĞLARDAN İZOLE EDİLEN KURŞUNİ KÜF {Botrytis cinerea Pere) İZOLATLARINA BAZI FUNGİSİTLERİN ETKİLİLİKLERİ VE KALINTI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMELERİ BURÇAK, Aydan Alev Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz DELEN 4/9/1998, 179 sayfa Bu çalışmada, procymidone, iprodione, imazalil, myclobutanil, carbendazim' in kurşuni küf (Botrytis cinerea) izolatlanna etkililikleri; ED50 (misel gelişmesini % 50 engelleyici doz) değerleri ve üzüm üzerinde etkililikleri olmak üzere iki aşamada saptanmıştır. ED50 değerlerine göre carbendazim dışında izolatlann büyük çoğunluğu diğer fungisitlere duyarlı olarak bulunmuştur. Üzüm üzerinde de B.cinerea' ya karşı carbendazim dışında diğer fungisitlerin etkili olduğu saptanmıştır. Etkili olarak saptanan fungisitlerin yaş ve kuru üzümde kalıntı durumları ortaya konmuştur. Analizler 0, 3, 7, 14, 21 ve 28 gün sonra alınan örneklerden yapılmıştır. Bu örneklerin bir kısmı yaş üzümlerde kalıntı düzeylerini saptamak için kullanılmıştır. Bir kısmı ise potasaya bandırılmış ve 8 günlük kurutma periyoduna bırakılarak kuru üzüm elde edilip kuru üzümlerde kalıntı analizleri yapılmıştır. Kalıntı analizleri sonunda kalıntı seviyesi, procymidone' da yaş üzümde 23 günde, kuru üzümde 27 günde, iprodione' da yaş üzümde 5günde, kuru üzümde 13 günde insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeye inmiştir, imazalil ve myclobutanil' de ise hem yaş hem de kuru üzümdeki kalıntı seviyesi örnekleme günlerinin hiçbirinde insan sağlığını tehdit edecek düzeye ulaşmamıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EFFECTIVENESS OF SOME FUNGÎCİDES AGAİNST GRAY MOLD (Botrytis cinerea Pers) ISOLATES ISOLATED FROM VINEYARDS AND EVALUATION ASPECT OF RESIDUE BURÇAK, Aydan Alev Ph. D. in Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Nafiz DELEN 4/9/1998, 179 pages In this study, the effectiveness and ED50 values (micel inhibition concentration) of procymidone, iprodione, imazalil, myclobutanil and carbendazim against Botrytis cinerea isolates and effectiveness on grapes have been determined. Most of B. cinerea isolates were sensitive to fungicides except carbendazim. Fungicides were effective on grape except carbendazim. Residue levels on grape and raisins of effective fungicides have been determined. Analyses were carried out on the samples, which were taken 0, 3, 7, 14, 21 and 28 day after treatment. A half of each sample was used to determine residue level on grape and the other half was used after drying proces. The residue level decreased under tolerance limit 23 days on grape and 27 days on raisins after treatment of procymidone, 5 days on grapes and 1 3 days on raisins after treatment of iprodione. The residue of imazalil and myclobutanil on both grapes and raisins did not find in dangerous limits for human health in all samples.