Zaman skalasında monoton iteratif teknik
Monotone iterative technique on time scale
  1. Tez No: 686289
  2. Yazar: GÜLSÜM TRABZON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: alt ve üst çözüm, ekstremal çözümler, monoton iteratif teknik, karma monoton iteratif teknik, zaman skalası, upper and lower solutions, extremal solutions, monotone iterative technique, time scale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde zaman skalasının önem ve işlevselliğinden, tezde yapılan çalışmalardan genel hatlarıyla bahsedilmiştir. İkinci bölümde öncelikle zaman skalası analizi tanıtılmıştır. Zaman skalasında temel kavramları vererek, ek olarak birkaç örnekle meselenin daha iyi kavranması hedeflenmiştir. Burada verilen temel kavramlar, çalışmada kullanılacaklar ile sınırlı tutulmuştur. Aynı sebeple zaman skalasında sadece türev ve integralin temel teorem ve ispatları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Peano tipi varlık ve Perron tipi teklik kavramları verilerek, çalışmada sıklıkla faydalanılan Arzela-Ascoli teoremine değinilmiştir. Dinamik eşitsizlikler, Lipschitz koşulu ve ekstremal çözümler içeriği de çalışmaya hazırlık niteliğinde verilen bilgilerdir. Dördüncü bölümde alt ve üst çözüm tanımları verilmiştir. Alt ve üst çözümlerin, zaman skalasında dinamik denklemlerin çözümleri için kapalı bir aralık oluşturduğu gösterilmiştir. Daha sonra monoton iterasyon tekniğiyle oluşturulan dizilerin, problemin ekstremal çözümlere düzgün ve monoton yakınsadığı saptanmıştır. Beşinci bölümde ise genelleştirilmiş monoton iteratif teknik tanıtılmıştır. Tekniğe ait gerekli teorem ve ispatları verilmiş, ardından örnekleri gösterilmiştir. Daha sonra karma monoton tekniği tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of 5 chapters. In the first part, the importance and functionality of time scale, the studies made in the thesis are discussed in general. In the second part, firstly, time scale analysis is introduced. By giving the basic concepts on the time scale, it is aimed to give a better understanding of the isssue with a few additional examples. The basic concepts given here are limited to what will be used in the study. For the same reason, only the fundamental theorems and proofs of the derivative and integral on the time scale have been studied. In the third chapter, the concepts of Peano's type existence Perron's type uniqueness are given, and Arzela-Ascoli theorem, which is frequently used in the stuy, is mentioned. The content of dynamic inequalities, Lipschitz condition and extremal solutions are also the inormations given as a preparation fort the study. In the fourth chapter, definitions of lower and upper solutions are given. It has been shown that the lower and upper solutions form a closed interval for the solutions of dynamic equations on the time scale. Later, it is determined that the sequences to created with the monoton iteration technique converged uniformly and monoticially to extremal solutions of the problem. In the fifth chapter, the generalized monotone iterative technique is introduced. Necessary theorems and proofs of the technique are given, and then ewamples are shown. Later, the mixed monotony technique is introduce.