A Case study for seismic evaluation of reinforced concrete highway bridges
Betonarme karayolu köprülerinin sismik değerlendirilmeleri için bir çalışma
- Tez No: 68629
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köprüler, deprem, deprem hasarları, depreme karşı dayanıklılık arttınmı, köprülerin öncelik sıralaması, sismik değerlendirme. VI, Bridges, earthquake, earthquake damages, seismic retrofitting, prioritization of bridges, seismic evaluation. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
öz BETONARME KARAYOLU KÖPRÜLERİNİN SİSMİK DEĞERLENDİRİLMELERİ İÇİN BİR ÇALIŞMA Atacan, Cüneyt Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin Yılmaz Ocak 1997, 152 Sayfa Bu çalışma varolan karayolu köprülerinin depreme karşı dayanıklıklarının arttırılmasının incelenmesini ve İstanbul I. Çevre Yolunda yeralan Ortaköy Viyadüğünün deprem performansının değerlendirilmesini içermektedir. Bu amaçla, 1923 ve 1995 yıllan arasında olmuş büyük depremlerin karayolu köprülerinde meydana getirdiği hasarlar ayrıntılı şekilde gözden geçirilmiş ve betonarme köprülerin depreme karşı dayanıksız olan elemanları belirlenmiştir. Köprülerin depreme karşı dayanıklıklarının arttırılması için gerekli olan öncelik sıralandırması yöntemlerinin yaygın olarak kullanılanları irdelenmiş ve depreme karşı dayanıklılık arttırırımı için gerekli aşamalar anlatılmıştır.Örnek çalışma olarak, İstanbul'daki en önemli köprülerden biri olan ve projelendirilmesi 1968 yılında yapılmış Ortaköy Viyadüğünün sismik değerlendirilmesi yapılmıştır. Köprünün deprem kuvvetlerine karşı yetersiz kalan elemanları incelenmiş ve sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY FOR SEISMIC EVALUATION OF REINFORCED CONCRETE HIGHWAY BRIDGES Atacan, Cüneyt M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çetin Yılmaz January 1997, 152 Pages This study analyzes the process of seismic retrofitting of existing reinforced concrete highway bridges and assesses the seismic performance of Ortaköy Viaduct which is located on I. Peripheral Motorway in Istanbul. For this purpose a detailed review of bridge damages occurred in previous main destructive earthquakes between the years 1923 and 1995 are presented. The components of bridges which are vulnerable to seismic forces are described according to the bridge damages occurred in these earthquakes. The commonly used bridge prioritization methods for seismic retrofitting are outlined and the main stages of seismic retrofitting process is described. mAs a case study, the seismic evaluation of the Ortaköy Viaduct, that is one of the most important bridges in Istanbul and designed in 1968, is made. The structural deficiencies of the bridge are determined and the results are presented.