Thermotropic liquid crystalline copolyesteis synthesis, characterizations and kinetic studies
Termotropik sıvı kristal kopoliesterler sentez, karakterizasyon ve kinetik çalışmaları
- Tez No: 68628
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristal kopoliesterler, termotropik polimerler, monomer reaktiviteleri, ve kopoliesterlerin karakterizasyonlan. VI, Liquid crystalline copolyesters, thermotropic polymers, monomer reactivities, and characterization of copolyesters. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz TERMOTROPİK SIVI KRİSTAL KOPOLÎESTERLER SENTEZ, KARAKTERİZASYON VE KİNETİK ÇALIŞMALARI Ateş, Tayfun Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Bayramlı Eylül 1997, 83 sayfa Tamamı aromatik termotropik sıvı kristal kopoliesterler, mühendislik malzemeler olarak çekici özelliklerinden dolayı hem bilimsel çalışmalar hemde endüstriyel uygulamalar için hayli ilgi çekicidir, ve düzerdi sıvı faz yapılarından dolayı, yüksek-mukavemetli yüksek-modül- lü fiberler, filmler ve enjeksiyon-kalıplanmış malzemelerin üretiminde kullanılır. Bu çalışmanın amacı p-hidroksibenzoik asit, izofîtalik asit ve hidrokinon temelinde modifîye bir eriyik polikondensasyon yöntemi ile kopoliesterler sentezlemektir. İlave olarak klorohidrokinon monomeride kullanılarak değişik yapıda polimerler elde edilmiştir. Bu kopoliesterlerin reaksiyon kinetiğinin zincir yapışma etkisi konusundaki yayınlar oldukça azdır. Bu yüzden, kullanılan monomer-lerin reaktifliklerini bulmak için FTIR spektroskopisi kullanarak kinetik bir çalışma yapılmıştır. Polimerlerin termal özellikleri, 'H-NMR analizleri, çözelti viskositeleri ve optik polarize sıcak-tabanlı mikroskop kullanarak sıvı kristal davranışı gösteren sıcaklık aralıkları, tayin edilmiştir. Toz WAXS analizi seçilmiş örnekler üzerinde yapılmış ve bunların kristaüniteleri tayin edilmiştir. Sonuçlar monomer zincirlerinin gelişigüzelliğinin monomerlerin reaktifliklerine bağlı olabileceğine ve polimerizasyon koşullan ile ilişkili olduğunu göstermektedir. 20 BC (%1 1 p-asetoksibenzoik asit, p-ABA) ve 67 BC (%50 p-ABA) örneklerinde gelişigüzel bir yapı gözlenmiştir. p-ABA biriminin molar fraksiyonu 0.33 ve 0.67 arasında olan kopoli- esterlerde en az 90 °C sıcaklık aralığında sıvı kristal faz özelliği bulunmuştur. Klorohidrokinondiasetat (CHQ) monomerinin temel kom pozisyondaki kopoliesterlere katılması erime sıcaklığında dikkate değer bir azalma göstermektedir. Bu sonuçlar kopoliesterlerin eriyik halde işlenebilir olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu bulgular kopoliester morfolojisinin kontrolü açısından ipuçları içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMOTROPIC LIQUID CRYSTALLINE COPOLYESTERS SYNTHESIS, CHARACTERIZATIONS AND KINETIC STUDIES Ateş, Tayfun Master thesis, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Erdal Bayramlı September 1997, 83 pages Many fully aromatic thermotropic liquid crystalline copolyesters are of considerable interest both for scientific studies and for industrial applications due to their attractive properties as engineering materials and their ordered fluid phases are forerunners to high-strength high- modulus fibers, films and injection-molded articles. The aim of this work is to synthesize the copolyesters based upon p-hydroxybenzoic acid, isophthalic acid and hydroquinone by a modified melt polycondensation process. Variations were explored by employing chlorohydroquinone monomer. IllReports about kinetics of the reaction and its influence on chain structure of these copolyesters are rare. Therefore, a kinetic study is performed using FTTR spectroscopy to find the reactivities of the mono mer used. Thermal properties, ^-NMR analysis, solution viscosities and temperature window for liquid crystalline behavior by optical polarizing hot-stage microscope, are determined. Powder WAXS analysis is performed on selected samples and their cıystallinities are determined. The results indicate that the randomization of the molecular structure can depend on the reactivities of the monomers as well as polymerization conditions. Random structures are observed for 20 BC (11% p-acetoxybenzoic acid, p-ABA) and 67 BC (50% p-ABA) copolyesters. Copolyesters in which the molar fraction of p-ABA unit is 0.33 and 0.67 exhibit a liquid crystalline temperature range of at least 90 °C. The inclusion of chlorohydroquinone diacetate (CHQ) monomer to the basic composition copolyesters gives an outstanding decrease on the melting temperature. The results show that these copolyesters are melt processable. Finally, the findings have implications for the control of copolyester morphology.