Continued fractions and some number-theoretic computations
  1. Tez No: 6863
  2. Yazar: SALTİ SAMARAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHPARE BİLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sayılar teorisi, sürekli kesir, latis, indirgenmiş ideal, minima zinciri, Number theory, continued fraction, lattice, reduced ideal, adjacent minima, chain of minima. Code: 403.01.01 ?m
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET SAYILAR TEORİSİNDE SÜREKLİ KESİRLER YARDIMIYLA BAZI HESAPLAMALAR Samarah, Sal ti Yüksek Lisans Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehpare Bilhan Haziran 1989, 106 sayfa Bu tezin amacı, Sayılar Teorisinde bazı sayısal hesaplamalarda sürekli kesirlerin nasıl kullanılabileceğini göstermektir. Tezde iki yöntem tartışılmaktadır. Birincisi E. Bombieri ve A.J. Van der Poorten'e ait olup, tam katsayılı ve sabit olmayan bir polinomun basit reel köklerinin sürekli kesirler yardımıyla belirtilmesi yöntemidir, ikincisi Hugh C. Williams'a ait olup reel kuadratik Q{SÜ) cisminde bir latisin bütün minimalarının bulunması ve belli bir ideal sınıfındaki bütün in dirgenmiş ideallerin belirtilmesi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTINUED FRACTIONS AND SOME NUMBER-THEORETIC COMPUTATIONS Samarah, Salti M.S. in Mathematics Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehpare Bilhan June 1989, 106 pages The aim of this thesis is to describe how continued fractions can be used to solve some computational problems in number theory. Two methods are discussed. The first is due to E. Bombieri and A.J. Van der Poorten and concerns the determination of an approximated value of a simple real zero of a nonconstant polynomial with integral coefficients. The second is due to Hugh C. Williams and concerns the determination of all the minima of a reduced lattice and all reduced ideals in the same ideal class of a real quadratic field Q(^TJ).