A Digital controller for a wind turbine driven self excited induction generator
  1. Tez No: 6864
  2. Yazar: M.İSMET ARSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendinden uyarımlı endüksiyon generatörü, statik direnç denet leci, de kıyıcı, rüzgar türbini, PI denetleç iv, Self excited induction generator, static resistance controller, dc chopper, wind turbine, PI controller iii
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
RÜZGAR TÜRBİNİ İLE SÜRÜLEN KENDİNDEN UYARIMLI ENDÜKSİYON GENERATÖRÜ İÇİN BİR SAYISAL DENETLEÇ Arsan, M. ismet Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldırım Üçtuğ 105 Sayfa, Mayıs 1989 ÖZET Bu çalışmada, bir rüzgar türbini ile sürülen ve bağımsız direnç yükler için değişmez gerilim sağlayan kendinden uyarımlı endüksiyon generatörünün gerilim regülasyonunu sağlayacak bir sayısal denet leç gerçekleştirilmiştir. Gerilim regülasyonu, generatörün rotor sargılarına bağlanacak ayarlı dirençlerle sağlanacağı düşünülmüştür. Ayarlı dirençler, bir de kıyıcı devresi ile ve devrenin tristör ateşleme açıları da anılan sayısal denetleç tarafından gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçların bir rüzgar türbini ile denenmesi ihtiyacı üzerine, bir da motor kullanılarak rüzgar türbini simüle edilmiştir. Simülasyon, da motora bir rüzgar türbininin dönme momenti-hız karakteristiğinin, tam kontrollü 3-faz köprü doğrultucu kullanılarak uyumlandırılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Doğrultucu tristör lerinin ateşleme açıları bir mikro işlemcili devre yardımıyla üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
A DIGITAL CONTROLLER FOR A WIND TURBINE DRIVEN SELF EXCITED INDUCTION GENERATOR Arsan, M. ismet Faculty Of Engineering Department Of Electrical and Electronic Engineering^. Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yxldirxm Üçtuğ 105 Pages, May 1989 ABSTRACT In this study, a digital controller for the voltage regulation of a wind turbine driven self excited induction generator, supplying power to an isolated resistive load is implemented. The regulation is assumed to be achieved by connecting variable resistances to the rotor windings of the induction generator. The variable resistances are realized by a dc chopper circuit and the gate signals of the chopper thyristors are generated the same controller circuit. The need for testing the results obtained with a wind turbine has led to the simulation of a wind turbine by using a dc motor. The simulation is achieved by matching the torque - speed characteristic of a wind turbine to the dc motor by using a fully controlled three phase bridge rectifier. The gate signals of the rectifier thyristors are generated by a microprocessor controlled circuit.