Ilısu Barajı projesinin yapım aşamaları ve baraj gövdesinin yapısal analizi
Construction phases and structural analysis of Ilisu Damproject
- Tez No: 686302
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEDAT HAYALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajı (ÖYBK), su yükü altında baraj davranışı, kaya dolgu barajı gövde içi gerilmeler, Concrete face rockfil dam (CFRD), dam behaviour under hydraulic water load, stresses inside rockfill embankment of dam
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu (ÖYBK) baraj tipi yapımının önemi, kret uzunluğu fazla olan barajların dolgu hacmini, yapım süresi ve maliyetleri düşürmesi gibi birçok avantajdan dolayı günden güne artmaktadır. Dünya genelinde 2000'li yıllardan itibaren bir çok ülke tarafından yapımı tercih edilmeye başlanmıştır. Bir çok ekonomik ve inşaat yapım sürelerinin kısaltılması gibi avantajlarının yanında baraj temeli ve önyüz anolarında su sızmaları gibi dezavantajları da vardır. Ancak, iyi bir mühendislik tasarımı ve uygun bir uygulama metodu ile sızma miktarı önemli ölçüde kontrol altına alınabilir. Bu çalışmada Ilısu Barajı Projesi'nin yapım aşamaları ve buradan elde edilen deneyimler anlatılmış, baraj gövdesinin yapısal analizi tekrar başka bir programla yapılarak mevcut analiz sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Yapısal analiz programı yardımı ile ana baraj gövdesinden seçilen kritik üç kesitte yapım aşaması, su tutma aşaması ve normal işletme esnasında deprem yük kombinasyonları altında düşey, kayma gerilmeleri ve yatay hareketler ölçülmüştür. Analiz sonuçlarına göre; normal işletme esnasında deprem yük kombinasyonu altında en yüksek gerilme ve memba – mansap yönünde hareket hesaplanmış, ancak, hesaplanan gerilme ve hareketler kabul edilebilir sınırlar altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of concrete faced rockfill dam (CFRD) type construction is increasing day by day thanks to many advantages in reducing the filling volume, construction period and cost of the dam which has long crest lengths. Stated type of the dam construction has been started to prefer by many countries around the world since 2000s. However, there are disadvantages such as water leakage in dam foundation rock and between concrete face slabs in contrary to the advantages like economic and shortening construction phase. Leakage problems can be controlled significantly with a sound engineering design and method statement In this study, Ilısu Dam Project construction phases and gained experiences from the project site construction works are explained, and structural analysis of Ilısu Dam Project has been carried out with another structural analysis computer program which works with finite element analysis. Vertical and shear stresses and horizontal movement in the direction of upstream – downstream has been calculated under self weight, hydraulic and seismic load combinations with Structural Analysis Program (SAP) at the selected three critical dam embankment sections. Maximum vertical stress and movement has been calculated under seismic load combination in normal operation phase. However, the calculated stressess and horizontal movements are remained in allowable boundries.