Changes in the national land use structures of Turkey: A crossectional study 1983-95 based on electricity energy consumption statistics
Türkiye ulusal arazi kullanım yapısındaki değişimler: İl bazında elektrik enerjisi kullanımına dayalı bir izleme çalışması
- Tez No: 68631
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜVENÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: Ulusal Peyzaj, Arazi Kulanımı, Elektrik Enerjisi Tüketim Kalıbı, Coğrafık Konsantrasyon, Chi-kare, Dominant Aktivite iv
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz TÜRKİYE ULUSAL ARAZI KULLANIM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER: İL BAZINDA ELEKTRİK ENERJİSİ KULLANIMINA DAYALI BİR İZLEME ÇALIŞMASI 1983-95 Atakhan, Melda Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat Güvenç Eylül 1997, 165 sayfa Bu çalışma 1983-95 döneminde Türkiye ulusal arazi kullanım yapısındaki değişimleri elektrik enerjisi tüketim istatistiklerine dayalı olarak incelemiştir. Çalışmada, beş temel sektördeki elektrik enerjisi tüketiminin görece yoğun olduğu illerin belirlenmesinde yön belirten chi-kare yöntemi benimsenmiş ve illerin benzer elektrik enerjisi tüketim kalıplarına göre sınıflandırılmasında Ward ölçütü kullanılmıştır. Elektrik enerjisi tüketim kalıbı, bir ildeki arazi kullanım yapısını oluşturan görece dominant aktivitelerin bir göstergesi olarak ele alınmıştır. Çalışma son on yıldaki ekonomik ve sosyal değişimlerin Türkiye ulusal peyzajında görece olarak az gelişmiş bölgelerin aleyhine bir resim çizdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGES İN THE NATIONAL LAND-USE STRUCTURES OF TURKEY: A CROSS-SECTIONAL STUDY 1983-95 BASED ON ELECTRICITY ENERGY CONSUMPTION STATISTICS Atakhan, Melda M. S., Department of Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat Güvenç September 1997, 165 pages This thesis analyzes the changes in the national land-use structures of Turkey in the period 1983-95 based on the electricity energy consumption statistics. in the study, the chi-square measurement is adopted for identifying the relative concentration areas of electricity energy consumption in five basic end-use sectors and the Ward's method is used to classify the provinces on the base of the similarity of their electricity consumption pattern. Electricity consumption pattern is treated as an indicator of the predominant activities in any province, forming its land-use structure. The study points out that a series of economic and social changes in the last decade drew a picture disfavoring the provinces that are already relatively less developed in Turkey's national landscape. Keyvvords: National Landscape, Land-use, Electricity Consumption Pattern, Geographical Concentration, Chi-square, Predominant Activity