Baskı ve ayrımcılık karşıtı sosyal hizmet çerçevesinde sosyal hizmet öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının belirlenmesi: Ankara örneği
Determining the attitudes of social work students about gender roles in the framework of anti-pression and discrimination social work: Ankara case
  1. Tez No: 686343
  2. Yazar: SERPİL KALKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı ve ayrımcılık, cinsiyet rolleri, sosyal hizmet, toplumsal cinsiyet, Anti-discriminatonand anti-oppressive, discrimination, gender, social work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma sosyal hizmet öğrencilerinin toplumsal cinsiyete ilişkin tutumlarının belirlenmesi amacıyla nicel araştırma deseninden faydalanılarak yapılmıştır. Çalışma evrenini Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde öğrenimine devam eden sosyal hizmet bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Tabakalı örneklem yöntemiyle belirlenen 211 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin toplumsal cinsiyete ilişkin tutumlarının devam ettiği üniversite, sınıf düzeyi, cinsiyet, en uzun yaşanılan yer, anne eğitim ve kardeş durumuna göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Araştırma bulgularına dayalı olarak toplumsal cinsiyete ilişkin tutumların olumlu yönde değişebilmesinde eğitim faktörü öne çıkmaktadır ve ders müfredatlarına toplumsal cinsiyet dersinin eklenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted using the quantitative research design in order to determine the attitudes of social work students towards gender. The study population consists of the students of social work department who continue their education at Ankara University, Başkent University and Yıldırım Beyazıt University. 211 students determined by stratified sampling method were included in the study. As a result of the research, it was found that students' attitudes towards gender differ according to the university they attend, class level, gender, place of residence, mother's education and sibling status. Based on the research findings, the education factor comes to the fore in the positive change of attitudes towards gender, and it is thought that it would be beneficial to add a gender lesson to the curriculum.