Eritrosit dağılım hacmi (RDW)'nin peroperatif dönemde mortalite morbidite ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between red blood cell distribution (RDW) with mortality and morbidity in the peroperative period
- Tez No: 686615
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: preoperative-postoperative period, immune system, RDW
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç : Anestezi uygulamaları ve cerrahi stres inflamatuar bir süreçtir. Peroperatif dönemde bu inflamasyonun hastanın prognozu üzerinde etkisi bulunmaktadır. Çalışmamızda inflamatuar bir belirteç olduğu düşünülen RDW'nin peroperatif dönemdeki değerleri ve değişiklikleri kaydedilmiş ve bu bulguların mortalite ve morbidite ile ilişkisi incelenmiştir. RDW preoperatif ve postoperatif dönemde rutin hemogram testlerinde bakılan bir parametredir. Çalışmamızda bu ucuz ve kolay ulaşılabilir parametrenin hastaların intraoperatif ve postoperatif prognozunu öngörmek için kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem ve Gereçler : Çalışma gözlemsel olarak yapıldı. Günlük ameliyathane listesindeki vakalardan preoperatif ve postoperatif dönemde rutin hemogram tetkiki yapılan, tüm ASA gruplarındaki, 18 yaş ve üzerinde 300 hasta çalışmaya dahil edildi. Açık kalp cerrahisi, transplant vakaları ve tek akciğer ventilasyonu yapılan torakotomi vakaları çalışma dışı bırakıldı. Preoperatif dönemde demografik özellikler, ameliyat nedeni, ek hastalıkları (hastalıklar kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, üriner sistem, santral sinir sistemi, gastrointestinal sistem,endokrin sistem, hematojik- onkolojik ve romatolojik hastalıklar şeklinde sınıflama yapılarak), cerrahi branş- cerrahi tipi, rutin alınan kan örneğindeki hemogram verileri, risk skorları (ASA ve ACS NSQİP) ve ameliyat öncesi risk skorlamalarına göre yoğun bakım / mekanik ventilasyon desteği hazırlatılıp hazırlatılmadığı kaydedildi. İntraoperatif süreçte operasyon süresi, anestezi süresi, anestezi yöntemi (indüksiyon ve idame protokolleri), nöromüsküler blokör antagonizmasından kullanılan ajan, kanama miktarı, yapılan replasmanlar (kristaloid, kolloid, kan ürünü), inotrop ilaç desteği verileri (verilip verilmediği ve kullanılan ilaç ve dozu) kaydedildi. Postoperatif dönemde rutin alınan hemogram verileri (postoperatif dönemdeki alınan ilk kan örneğinden), yoğun bakım ihtiyacı, mekanik ventilasyon desteği, inotrop ilaç desteği verileri (verilip verilmediği ve kullanılan ilaç ve dozu), yoğunbakımda kalış süresi, hastanede kalış süresi, bu süreçteki komplikasyonlar (hastaya bağlı, anesteziye bağlı, cerrahiye bağlı şeklinde gruplandırılarak) kaydedildi. Bulgular : Çalışmada preoperatif ve postoperatif RDW değerinin; ileri yaş, kardiyovasküler- solunum-üriner sistem hastalıkları, operasyon nedeninin malignite olması, operasyon nedeni dışında herhangi bir onkolojik hastalığın olması ve preoperatif risk skorunun yüksek olmasıyla artış gösterdiği saptandı. İntraoperatif ve postoperatif inotrop ihtiyacı olan, postoperatif yoğunbakım takibi ihtiyacı olan hastaların daha yüksek RDW değerlerine sahip olduğu saptandı. Anestezi ve cerrahi prosedür ile RDW arasında bir ilişki saptanmadı. Postoperatif, hastaya bağlı komplikasyon gelişen hastaların RDW değerinin daha yüksek olduğu saptandı. ROC analizinde preoperatif RDW'si %14,25 , postoperatif RDW'si %14,35'in üzerinde olan hastaların, hastaya bağlı komplikasyon gelişme riskinin yüksek olduğu bulundu. Sonuçlar: RDW değeri; komorbiditeleri olan, riskli hastalarda intraoperatif ve postoperatif dönemde prognoz tahmininde kullanılabilir bir parametredir. Komplikasyon gelişimi açısından net bir sınır değeri belirlemek ve anestezi / cerrahi prosedürle ilişkisini değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelimeler : Preoperatif – postoperatif dönem, İmmün sistem, RDW
Özet (Çeviri)
Purpose: Anesthesia applications and surgical stresses are inflammatory processes, and such inflammations affect the patient's prognosis through the perioperative period. In our study, the RDW level, which is considered an inflammatory marker, was recorded in the perioperative period together with its alterations, and these values' relationships with mortality and morbidity were analyzed. RDW is a parameter measured in routine hemograms in the preoperative and postoperative periods. Our study aimed to evaluate the usefulness of this low-cost and easily accessible parameter regarding predicting patients' intraoperative and postoperative prognosis. Materials and Methods: This was an observational study. Among the cases on the daily operating room schedule, 300 patients in all ASA groups aged 18 years and over who had undergone routine hemogram tests in the preoperative and postoperative periods were included in the study. The patients who had undergone open cardiac surgery, transplantation, and thoracic surgery with single lung ventilation were excluded. Regarding the preoperative period, demographic data, surgical indications, comorbidities (classified as cardiovascular, respiratory, urinary, central nervous, gastrointestinal, and endocrine systems, hematologic-oncologic and rheumatic disorders), surgical specialty and type of surgery, routine hemogram test data, risk scores (ASA and ACS NSQIP), whether intensive care and/or mechanical ventilatory support had been made ready according to the preoperative risk scores were recorded. Regarding the intraoperative period, the operation time, anesthesia duration and method (induction and maintenance protocols), the agent used for neuromuscular blocker antagonism, the amount of bleeding, the replacement fluids (crystalloids, colloids, blood products), data concerning inotropic support (whether it was administered, the drug and its dosage) were recorded. Regarding the postoperative period, routine hemogram data in the first postoperative blood sample, intensive care requirement, mechanical ventilatory support, data concerning inotropic use (whether it was administered, the drug and its dosage), duration of intensive care stay and hospitalization, and complications throughout these processes classified as patient-, anesthesia-, and surgery-related were recorded. Results: The preoperative and postoperative RDW values were determined to increase with advanced age, cardiovascular-respiratory-urinary system diseases, a surgical indication of malignancy, presence of an oncologic disease other than the reason for surgery, and a high preoperative risk score. The patients who needed intraoperative and postoperative inotropes and were admitted postoperatively to the intensive care unit had higher RDW values. No relationships of anesthesia and surgical procedure with RDW were determined. In the postoperative period, patients developing patient-related complications were determined to have higher RDW values. The ROC analysis revealed that the patients with a preoperative RDW above 14.25% and a postoperative RDW above 14.35% had a high risk for patient-related complications. Conclusions: RDW is a parameter usable in the intraoperative and postoperative periods to predict prognosis in patients with risks and comorbidities. Further studies are required to determine a precise cut-off RDW value for complication development and investigate the relationships of RDW with anesthesia / surgical procedure.