Endüstri 4.0 kavramının ve sürecinin bilinirliği üzerine Karaman Organize Sanayi Bölgesinde bir araştırma
A research on the awareness of the Industry 4.0 concept and process in Karaman Organized Industrial Region
  1. Tez No: 686632
  2. Yazar: SÜMEYRA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Dördüncü Sanayi Devrimi, Sanayi Devrimleri, Karaman OSb, The Industry 4.0, Fourth Industrial Revolution, Industrial Revolutions, Karaman OSB
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Su ve buhar enerjisinin kullanılması ile başlayan endüstrileşme süreci ile sanayileşme devrimlerinin birincisinin başladığı kabul edilmektedir. 20. yüzyılın başlarında elektriğin bulunmasıyla ikinci sanayi devrimine, 1970'lerden itibaren elektronik ve bilgi teknolojilerinin devreye girmesiyle üretim otomasyonunun daha üst düzeylere çıkması sağlanmış böylece de üçüncü sanayi devrimi başlamıştır. Son iki yüzyılda özellikle de son yıllarda meydana gelen gelişmeler daha öncesinden kat kat fazla olmuştur. 2011 yılına gelindiğinde ise ilk kez Almanya'da kullanılan Endüstri 4.0 kavramı yeni bir dönemin başlangıcını yani dördüncü sanayi devriminin başladığını ilan etmiştir. Tüm bu gelişmeler yaşanırken bireyler ve toplumlar da büyük değişimler yaşamışlardır. Özellikle de Endüstri 4.0 dönemi ile birlikte kişilerin yaşamlarında pek çok gelişim ve değişim gözlemlenmeye başlanmıştır. Yapılan bu çalışmada da bu yeni dönemin yani Endüstri 4.0'ın önemli bir sanayi şehri olan Karaman'da hangi düzeyde bilindiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla 109 mühendisle yapılan anket çalışması sonuçları uygun analiz teknikleri ile değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Karaman İlinde Endüstri 4.0 hakkında katılımcıların belirli bir bilgi düzeyine sahip oldukları görülmüştür. Yine Endüstri 4.0 konusuna KOBİ türü firmalarda çalışanların büyük ölçekli firmalarda çalışanlardan daha fazla önem verdikleri belirlenmiştir. Ancak, elde edilen bulgulardan, bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken Endüstri 4.0 sürecinin, gerek işletmelerin ve katılımcıların eğitim vb. eksikliklerinden gerekse de gerekli alt yapının olmamasından dolayı tam olarak kavranılmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is accepted that the first of the industrialization revolutions started with the industrialization process that started with the use of water and steam energy. The second industrial revolution began with the invention of electricity in the early 20th century. Since the 1970s, with the introduction of electronics and information technologies, production automation has been increased to higher levels, thus the third industrial revolution has begun. The developments that have taken place in the last two centuries, especially in recent years, have been far greater than before. The concept of Industry 4.0,used for the first time in Germany in 2011, announced the beginning of a new era, namely the fourth industrial revolution. While all these developments were taking place, individuals and societies also experienced remarkable changes. Especially with the Industry 4.0 period, many developments and changes have begun to be observed in the lives of people. In this study, it has been tried to reveal at what level this new era, Industry 4.0, is known in Karaman ,which is an important industrial city. For this purpose, the results of the survey conducted with 109 engineers were evaluated with appropriate analysis techniques. As a result of the analyzes that was made, it has been observed that the participants had a certain level of knowledge about Industry 4.0 in Karaman. It has been also determined that the employees of SME-type companies attach more importance to Industry 4.0 than those working in large-scale companies. However, from the findings which has been obtained, the Industry 4.0 process, which should be evaluated as a whole, is not fully understood due to the lack of training of enterprises and participants, as well as the lack of necessary infrastructure.