Artırılmış gerçeklik ile montaj kiti bilgilendirme kılavuzu üzerine bir uygulama
An application on installation kit information guide with augmented reality
- Tez No: 686653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT BAYILMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arttırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Endüstri 4.0, Endüstriyel Artırılmış Gerçeklik, Augmented Reality, Virtual Reality, Industry 4.0, Industrial Augmented Reality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Teknolojinin gelişimiyle artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştirilmeye başlanmış ve hızla ilerleme kaydetmiştir. AR(Augmented Reality; Artırılmış Gerçeklik) teknolojisi ile sanal ve gerçek dünya nesneleri bir araya getirilerek gerçekleştirilmek istenen olayların inandırıcı olması sağlanmaktadır. Bu teknoloji, insanların hayatlarını kolaylaştırmanın yanı sıra ticari amaçlarla da pek çok alanda gelişim göstermiş ve göstermeye devam etmektedir. Bu tez çalışmasında, artırılmış gerçeklik teknolojilerinden yararlanarak endüstri 4.0 kapsamında sanayi alanında kullanılabilecek her türlü ekipman, makine, elektrik panoları vb. alanlarda çalışanların daha az hata yapması sağlanarak iş kazalarının önüne geçilebilmek için örnek bir uygulama geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen uygulama da örnek olarak bir montaj kitinin nasıl kullanılacağı artırılmış gerçeklik teknolojisinin katkıları ile rehber haline getirilmiştir. Bu rehber sayesinde belirli bir nesnenin montajlamada ne işlev gördüğü görsel olarak aktarılmaktadır. Bu tez çalışması ile ortaya çıkan uygulamada AR, Unity 3D ve Vuforia teknolojileri kullanılmıştır. Unity 3D sayesinde 3D görseller oluşturularak, kameranın belirlenen nesneleri algılayabilmesi için bu nesnelerin Vuforia veritabanında tutulması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, augmented reality applications have started to be developed and progressed rapidly. With AR (Augmented Reality) technology, virtual and real world objects are brought together to ensure that the events desired to be realized are believable. This technology has developed and continues to show in many areas for commercial purposes as well as making people's lives easier. In this thesis, all kinds of equipment, machinery, electrical panels, etc. that can be used in the field of industry within the scope of industry 4.0 by using augmented reality technologies It is aimed to develop an exemplary application in order to prevent occupational accidents by ensuring that employees in the fields make fewer mistakes. The developed application has been made a guide with the contributions of augmented reality technology, as an example, how to use a mounting kit. Thanks to this guide, the function of a particular object in assembly is visually conveyed. AR, Unity 3D and Vuforia technologies were used in the application that emerged with this thesis study. Thanks to Unity 3D, 3D images were created and these objects were kept in the Vuforia database so that the camera could detect the determined objects.