Yerel basının sorunları, gelişimi ve geleceğe dair çözüm önerileri: Malatya ili örneği
The problems of the local press, its development and solution suggestions for the future: The case of Malatya province
  1. Tez No: 686654
  2. Yazar: SERKAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYLER YETKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Basın, Malatya, Basın İlan Kurumu, Gazete, Medya, Local Press, Malatya, Press Advertisement Agency, Newspaper, Media
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yerel basın özellikle yerel gazeteler demokrasinin işlemesi, kamuoyunun oluşması ve kentlileşmenin sağlanabilmesi için önemlidir. Yerel basını güçlü kentlerin daha iyi temsil edildiği ve daha güçlü oldukları görülmektedir. Ülkemizde de yerel basın bulundukları bölgelerde kamuoyu oluşturarak halkı bilgilendirmekte ve halkın toplumsal bilincini geliştirmektedir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin dağılma sürecinde ve Milli Mücadelenin olduğu dönemlerde bölgesel ve yerel gazeteler sayesinde kurtuluş hareketleri halka yayılarak kamuoyu oluşturulmuştur. Fakat yerel basın bu savaş yıllarında olduğu gibi farklı dönemlerde de sürekli baskı altında tutularak özgür hareket etmelerinin önüne geçilmiştir. Hükümetler neredeyse her dönemde yerel ve ulusal basına sansür uygulayarak ve çeşitli yaptırımlarla baskı altına basını maddi ve manevi olarak zor durumda bırakmıştır. Bahsedilen bu sorunlar Malatya yerel gazeteleri özelinde araştırılmış, gazetelerin imtiyaz sahipleri ve yazı işleri müdürleriyle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş ve bahsedilen sorunlarla ilgili çözüm önerileri alınmaya çalışılmıştır. Çalışmada yerel gazetelerin sorunlarının başında gelir gider dengesizliği, kalifiye personel yetersizliği, teknolojik alt yapı eksikliği ve Basın İlan Kurumu'nun yerel gazetelere uyguladığı politikalar gelmektedir. Bu çalışmanın daha önce araştırılmayan Malatya yerel basını hakkında veri oluşturacağı ve yerel gazetecilik mesleği adına literatüre katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Local press, especially local newspapers, are important for the functioning of democracy, formation of public opinion and ensuring urbanization. It is seen that cities with strong local press are better represented and stronger. In our country, the local press creates public opinion in the regions where they are located, informs the public and improves the social awareness of the people. Especially in the disintegration process of the Ottoman Empire and the period of the National Struggle, thanks to the regional and local newspapers, the liberation movements spread to the public and public opinion was formed. However, the local press was kept under constant pressure in different periods, as it was during these war years, and they were prevented from acting freely. Governments have left the media in a financial and moral difficult situation under pressure by censoring the local and national press and by various sanctions in almost every period. These aforementioned problems were researched specifically for Malatya local newspapers, semi-structured interviews were conducted with the concessionaires and editors of the newspapers, and solution suggestions were tried to be obtained for the mentioned problems. In the study, the main problems of local newspapers are income-expenditure imbalance, lack of qualified personnel, lack of technological infrastructure and the policies applied by the Press Advertisement Agency to local newspapers. It is thought that this study will create data about the Malatya local press, which has not been researched before, and contribute to the literature on behalf of the local journalism profession.