Distributed network architecture and protocol for distribution automation system
Dağıtım otomasyonu sistemi için dağıtık ağ yapısı ve protokolü
- Tez No: 68685
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağıtım Otomasyonu, Dağıtık Ağ Yapısı, Dağıtık Ağ Protokolü, Açık Sistem. vı, Distribution Automation, Distributed Network Architecture, Distributed Network Protocol, Open System. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz DAĞITIM OTOMASYONU SİSTEMİ İÇİN DAĞITIK AĞ YAPISI ve PROTOKOLÜ Güçsav, Mustafa Hakan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Nevzat ÖZAY Ocak 1997, 101 sayfa Kalabalık şehir merkezlerinde, dağıtım sisteminin karmaşıklığı sebebi ile otomasyon sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Elektrik kurumları müşterilerine mevcut işleyişleri ile verimli ve etkin servis verememektedirler. Arızanın devre dışı bırakılması saatler alabilmektedir. Bilgisayar ve benzer araçların kullanımı elektrik dağıtımında süreklilik ve verimlilik getirecektir. Türkiye elektrik dağıtım sistemlerinde, büyüme hızının yüksek olmasından dolayı, sistem duyarlı hale gelmiş ve bu da sistemde arızaların artmasına sebep olmuştur. Bir arızanın meydana gelmesinden sonra, arıza yeri sistemden ayrılır enerjilendirme bir başka trafo üzerinden yeniden sağlanır. Fakat, bu arıza izolasyonu ve yeniden enerjilendirme hem saatler alabilmekte hem de bu trafo üzerinde aşın yüke sebep olup, yeni sorunlara sebep olabilmektedir. Bundan kaçınmak için, kurumlar dağıtımsistemlerini bir otomasyon sistemi aracılığı ile kontrol etmek istemektedirler. Hızla gelişen teknolojiler, bu türde otomasyon sistemlerini yapılabilir hale getirmiştir. Bu tezde, dağıtım otomasyonu için gerekli olan komünikasyon alt yapısı tasarlanmıştır. Tasarım ağ yapışım ve protokolünü içermektedir. Ağ yapısı otomasyon sisteminden en iyi faydayı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Dağıtık ağ yapısı otomasyon merkezinin yükünü azaltmak amacı ile düşünülmüştür. OSI'nin“Zenginleştirilmiş Performans Yapısı”temel alınarak standard tabanlı bir iletişim protokolü tasarlanmıştır. Bu sayede gelecek geliştirmelere açık bir protokol elde edilmiştir. Dağıtım otomasyonu sisteminde kullanılan kontrol ve izolasyon yapısı ile arızaların izolasyonunun ve servisin yeniden sağlanmasının bir kaç dakika içinde olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTED NETWORK ARCHITECTURE AND PROTOCOL FOR DISTRIBUTION AUTOMATION SYSTEM Güçsav, Mustafa Hakan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat ÖZAY January 1997,101 pages Due to the complexities of the distribution networks in large cities, an automation system is required. Electric utilities can not give sufficient amount of services to the customers. An isolation of a fault may take several hours. The wide use of computer systems and similar devices increases the quality of power distributed. In Turkish electric power distribution system, because of a high rate of growth, system is sensitive yielding many faults on the system. After a fault occurs, firstly it is isolated and then service is restored by using some other transformer. However, this may take several hours and cause an overload on this transformer resulting a new failure in the system. To avoid this, utilities want to start to control their distribution system by means of an automation system. Rapidly developed technologies now makes such automation system available. mIn this thesis, a communication network is designed for a distribution automation system. The design consists of the network architecture and its protocol. The network architecture is designed to achieve maximum benefits from the automation system. The distributed network topology is used to share intelligence of the control center with the remote devices of the system. This topology results a lower rate of communication load compared to a fully centralized automation system. A standard based protocol is designed using OSI's“Enhanced Performance Architecture”. This yields an open protocol for future improvements. By means of the control and isolation mechanism, it is aimed to isolate faults and restore the service in a few minutes.