Removal of lead from waters by natural clinoptilolite
Kurşunun sudan klinoptilolitle kaldırılması
  1. Tez No: 68684
  2. Yazar: ŞEBNEM GÜRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Klinoptilolit, İyon Değişimi, Kurşun Arıtımı, Clinoptilolite, Ion Exchange, Lead Removal IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz KURŞUNUN SUDAN KLİNOPTİLOLİTLE KALDIRILMASI Güray, Şebnem Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin Yücel Haziran 1997, 95 sayfa Kurşun, insan yaşamında zehirleyici etkide bulunabilecek zararlı bir elementtir. Kurşunun sularda görülmesine endüstriyel ve evsel atıklar sebep olmaktadır. Kurşun derişimindeki artışlar, insan ve diğer önemli organizmalar için oldukça zehirleyici dozlara ulaşabilirler. Günümüzde kurşun arıtımında kullanılan yöntemler, yüksek metal derişimlerinde etkili olmakta, kurşun miktarını su kalitesi standardlannca öngörülen düzeye indirmekte yeterli olamamaktadır. Bu sebeplerden dolayı, iyon değiştirme teknolojisi bu yöntemlere ilave bir işlem olarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, doğal bir zeolit olan clinoptilolitin sudaki kurşunu tutma özelliği incelenmiştir. Bu zeoliti kullanarak kolon çalışmaları gerçekleştirilmiş, besleme akımı derişimine, zeolit parçacık boyutuna, ve akışhızına bağlı olarak salıverme eğrileri elde edilmiştir. İşlem görmemiş clinoptilolitle sodyum formundaki clinoptilolit aynı koşullarda denenmiş ve zeolitin sodyum formuna çevrilmesinin klinoptilolitin salıverme kapasitesini arttırdığı gözlenmiştir. 311 mg/1 (3 meki/1) kurşun nitrat solüsyonu derişimi için en uygun iyon değişim koşullan 6ml dak“1 (l* l O”3 m s“1) akış hızı ve 50/60 meş parçacık boyutu olarak belirlenmiş, bu koşullarda salıverme kapasitesi 0.94 meki/g olarak tesbit edilmiştir. Bu değer toplam kapasitenin %63 kadarına tekabül etmektedir. Bunlara ek olarak, klinoptilolitin kurşun değişim denge çalışması yapılmış, 0.05 ve 0.01 eki/1 kurşun nitrat derişimleri için kurşun-sodyum değişim izotermleri çizilmiştir. Bu izotermlerin modellemesi yapılmış, ve bu eğrilerin Langmuir modelinden ziyade Freundlich modeline uyduğu gözlemlenmiştir. Kolon çalışmalarının sonuçlarının teorik literatür çözümleri ile karşılaştırılması sonucunda, 72 - 360 yatak hacmi/saat akış hızı aralığında gözenek ve film difüzyon mekanizmalarının iyon değişimi mekanizmasına etki ettiği belirlenmiştir. Gözenek içi difiizyon katsayısı 7.72* l O”6 cm2s"1olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
öz KURŞUNUN SUDAN KLİNOPTİLOLİTLE KALDIRILMASI Güray, Şebnem Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin Yücel Haziran 1997, 95 sayfa Kurşun, insan yaşamında zehirleyici etkide bulunabilecek zararlı bir elementtir. Kurşunun sularda görülmesine endüstriyel ve evsel atıklar sebep olmaktadır. Kurşun derişimindeki artışlar, insan ve diğer önemli organizmalar için oldukça zehirleyici dozlara ulaşabilirler. Günümüzde kurşun arıtımında kullanılan yöntemler, yüksek metal derişimlerinde etkili olmakta, kurşun miktarını su kalitesi standardlannca öngörülen düzeye indirmekte yeterli olamamaktadır. Bu sebeplerden dolayı, iyon değiştirme teknolojisi bu yöntemlere ilave bir işlem olarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, doğal bir zeolit olan clinoptilolitin sudaki kurşunu tutma özelliği incelenmiştir. Bu zeoliti kullanarak kolon çalışmaları gerçekleştirilmiş, besleme akımı derişimine, zeolit parçacık boyutuna, ve akışwaters. Column studies with this zeolite were performed and breakthrough curves as a function of feed composition, particle size and flow rate were established. The effect of conditioning of zeolite was investigated by using the original, untreated clinoptilolite and sodium exchanged zeolite at the same conditions. The significant improvement in the breakthrough performance of clinoptilolite for sodium exchanged zeolite over original zeolite revealed the importance of conditioning of clinoptilolite. The optimum ion exchange conditions for influent lead nitrate solution concentration of 3 1 1 mg/1 ( 3 meq/1 ) are found to be 6 ml min *(1 *10“3 m s”1) loading rate and 50/60 mesh particle size. The breakthrough capacity under these conditions was found to be 0.94 meq/g clinoptilolite. This corresponded to about 63% of the total exchange capacity of clinoptilolite. Lead exchange equilibria of clinoptilolite was also investigated. The equilibrium isotherms of lead-sodium exchange systems were plotted for total lead normalities of 0.05 and 0.01. The experimental isotherm fitted the Freundlich isotherm better than Langmuir isotherm. The matching of the theoretical models to experimental results revealed that in the flow rate range of 72 to 360 BV/h, pore diffusion and additionally film diffusion mechanisms are the controlling mechanisms affecting the exchange process. The value of the pore diffüsivity for the system where flow rate is 72 BV/h, particle size is 50/60 mesh was found to be 7.72 *10"6 cmV1.