Simulation of the pore structure of starch based solid foods BY 2-D network modelling
Nişastalı gıda maddelerinin gözenek yapılarının iki boyutlu ağ modelleme yöntemi ile benzetimi
  1. Tez No: 68686
  2. Yazar: ALP GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KATNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Porous Media, Porosity, Pore Structure, Pore Size Distribution, Network Modelling, Starch-Based Foods, Capillary Hysteresis, Puffing, Mercury Porosimetry. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz NiŞASTALI GIDA MADDDELERİNİN GÖZENEK YAPILARININ İKİ BOYUTLU AĞ MODELLEME YÖNTEMİ İLE BENZETİMİ Gür, Alp Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Zeynep Katnaş Yardımcı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Kırali Mürtezaoğlu Aralık 1997,114 Sayfa Bu çalışmanın ana amacı iki boyutlu ağ modellemesi tekniği ile çoğu bağlantılı gözeneklerden oluşmuş bir yapıya ve yüksek gözenektik katsayısına sahip nişasta kökenli gıda maddelerinin yapısını incelemek amacıyla bir benzetim modeli kurmaktır. Bu tip gıda maddeleri bağlantısız gözenekler de içermektedir. Kurulan iki boyutlu benzetim modelinde ağ yapısında gözenek birimlerinin kesişmesinden oluşan düğüm yapının hacmi göz önüne alınmış ve üç boyutlu gözenek yapısı için iki boyuttaki yapının üçüncü bir boyut üzerinde tabakalar halinde tekrarlandığı varsayılmıştır. Bu amaçla“Chessmen Butter Cookies (Pepperidge Farms)”(bisküvi) ve“Wonder White Sandwich Bread (ITT Continental Co.)”(ekmek) için dahaönceki deneylere dayanan gözeneklilik katsayısıve civa porozimetrisi verileri ile oluşturulan benzetim modelinden elde edilen veriler karşılaştırmıştır. Önerilen iki boyutlu ağ yapısı modelinin parametreleri, gözenek birimlerinin dağılımı ve temel alınan kare boyutları, gözenek birimlerinin uzunluğu, birim matris boyutları bazında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda önerilen iki boyutlu ağ yapısının yüksek gözeneklilik katsayısına sahip gıda maddelerinin mikroskopik gözenek yapısını benzetmekte başarılı olduğu ve bağlantısız gözeneklerin yerlerini de öngörebildiği bulunmuştur. Kurulan iki boyutlu benzetim modeli her iki örnek için de gözenek çapının merkezden dışarıya doğru arttığını, fakat bu yapının merkez bölgesinde göreceli olarak büyük gözeneklerin yer alacağı biçimde bozulduğunu göstermiştir. Bisküvi için 44x55 matrise karşılık 37,625 gözenek birimi, ekmek için ise 44x181 matrise karşılık gelen 6,559,824 gözenek birimi benzetim amacıyla kullanılmıştır. İki boyutlu ağ modellemesinin bisküvi ve ekmek için gözenek yerleşiminin ve civa girme eğrilerinin açıklanmasında başarılı olduğu belirlenmiştir. Fakat söz konusu iki boyutlu benzetim modeli yüzde bağlantısız gözenek hacmi ve boşalım sırasında hapis olan yüzde cıva miktarını gerçekçi bir biçimde öngörememiştir. Anahtar sözcükler gözenekli ortam, gözeneklilik katsayısı, gözenek boyutu dağılımı, nişastalı gıda maddeleri, ağ modellemesi, kılcal histeri, kabarma, cıva prozimetrisi VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF THE PORE STRUCTURE OF STARCH BASED SOLID FOODS BY 2-D NETWORK MODELLING Gür, Alp M.S., Department of Food Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Zeynep Katnas Co- Supervisor Asst. Prof. Dr. Kırali Mürtezaoğlu December 1997,114 pages The main objective of the present study is the simulation of the pore structure of highly interconnected, intermediate to high porosity (0.54-0.90) starch based food materials which also contain non-interconnected pores using 2-D (two-dimensional) network modelling with node volumes specified and a 3-D porous sample formed due to the repetition of the 2-D structure over a third dimension. For this purpose, the experimental data previously collected for the porosity, porosimetry results of Chessmen Butter Cookies (Pepperidge Farms) and Wonder White Sandwich Bread (ITT Continental Co.) were used to provide comparison between simulated and experimental mvalues. The parameters of the 2-D network model were the placement of the pore segments, the unit square length and the length of the pore segments, the unit cell dimensions. It was found that the proposed 2-D network model can be readily used to simulate the microscopic pore structure of high porosity materials predicting the locations of the non-interconnected pores. The proposed model showed a trend of increasing pore diameters from the center towards the surface however, the core region containing relatively large pores. A lattice size of 44x55 was used for cookies corresponding to 37,625 pore segments and a lattice size of 44x181 for bread corresponding to 6,559,824 pore segments. It was found that the proposed simulation was capable of accounting for the pore structure orientation and mercury intrusion curves for both cookies and bread, however it was inadequate in predicting the actual percentage non-interconnected pore space and percentage mercury entrapped during extrusion accurately.