Örgütlü suçlarla mücadelede matris organizasyon
The matrix organization in the fighting organized crime
  1. Tez No: 686899
  2. Yazar: HÜSEYİN SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KASIM HAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İç Güvenlik, terörle mücadele, örgütlü suçlar, terör, güvenlik, Kolluk Kuvvetleri, matris organizasyon, kaos, karmaşıklık, tehdit, risk, Internal security, counter-terrorism, organized crime, terror, security, Law Enforcement Agencies, matrix organization, Chaos, Complexity, threat, risk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Soğuk Savaş sonrasında güvenlik kavramı değişikliğe uğramıştır. Değişiklik sadece iç ve dış güvenlik arasındaki sınırı belirsizleştirmemiş aynı zamanda tehdit ve risk arasındaki geçişler de hızlanmıştır. Bunun sonucu olarak güvenliğe yönelik üretilen stratejilerin olayın bir kısmına değil, geneline ilişkin özellikler içermesi geçmişe oranla daha da zorunlu olmuştur. Çünkü bugünün dünyası karmaşıktır ve bu karmaşıklık, kendine has bir düzen içerisinde hareket etmektedir. Dolayısıyla bu yeni ortamdaki risk/tehdit algısı yenilenmiş olması kolluk kuvvetlerinin de işbirliğine gitmek durumunda bırakmıştır. Her ne kadar işbirlikleri kolluk arasında mevcut olsa da bu işbirlikleri informaldir. Bu da belli bir anlayışın kolluk kuvvetlerinin mantalitesine oturmamasına sebep olmaktadır. Bunun önüne geçmek için çalışma, kolluk arasında bir matris organizasyonu öne çıkarmaktadır. Fakat matris organizasyonun önünde engeller vardır. Bunlardan en önemlisi Türk bürokrasisidir. Bu nedenle Türk bürokrasisinin engelleyici faktörleri matris yapının sürekliliğini engellediği için çalışma ürün olarak matris organizasyonun nasıl çalışması gerektiğine odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Security concepts changed after the Cold War. The change not only blurred the lines between internal and external security but also transitions between risks and threats have accelerated. That's why it has more obligatory that the strategies produced for security include related to the overall, not a part of the situation. Because our world is complex and this complexity is to move in a unique order. The law enforcement agencies should cooperate because of that risks/threats perception were renewed in this new environment. Although collaborations between law enforcement agencies unfortunately they are informal. But this situation causes them not to become establish mindsets. This work puts forward the matrix organization between them in order to root this mindset and prevent informality. Also, there are some barriers in front of matrix organizations. One of them is the Turkish bureaucracy. So, It focuses on how the matrix organization works as a product in spite of Turkish bureaucracy's preventive factors.