6112 sayılı Kanun çerçevesinde yayın hizmeti ilkeleri ve ihlalleri: Mukayeseli bir yaklaşım
Broadcasting service principles and violations in the context of Law numbered 6112: A comparative approach
- Tez No: 686990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL CEM BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Radyo ve Televizyon Yayıncılığı, Yayın Hizmeti İlkeleri, Denetim, 6112 Sayılı Kanun, RTÜK, Yaptırım, Radio and Television Broadcasting, Broadcasting Service Principles, Audit, Law No. 6112, RTÜK, Sanction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
İlk insanlardan bu yana var olmuş ifade kavramı, ardından kazanılması adına her dönemde farklı formlarda karşılaşılan ifade özgürlüğü mücadeleleri ve kitle iletişim araçları ile birlikte gündelik pratikleri yönlendirme potansiyeli kazanmış iletişim teknolojileri ile birlikte iletişim, önemini hiç kaybetmeden aksine sürekli arttırarak tarihe yön vermiştir. Bu çalışma içerisinde öncelikle kitle iletişim özgürlüğü tarihsel altyapısı ile açıklanmış akabinde bu bağlamda uygulanmış kitle iletişim sistemleri, içerisinde keşfedilmiş veya geliştirilmiş kitle iletişim araçları ile birlikte aktarılmıştır. Ardından tarih sahnesindeki ana kuramlardan başlanarak kuramsal bir altyapı oluşturulmuş, toplumsal faydanın korunmasını ve herkes için eşit özgürlük adına denetimli özgürlüğü savunan Toplumsal Sorumluluk Kuramı dâhilinde radyo ve televizyonların önemi ve denetiminin mecburi olmasını gerektiren sebepler açıklanarak ve mevcut durumda yürürlükte olan 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun yürürlüğe girene değin geçen dönemde yayıncılık alanını etkilemiş gelişmelere ve hukuki düzenlemelere kategorize edilerek yer verilmiştir. Son bölümde ise, ilk iki bölümde mukayeseye temel oluşturması için aktarılan verilerden yola çıkılarak gerçekleştirilen istatistiksel derlemeler okuyucuya sunularak çalışmanın sonuçları aktarılmıştır. Çalışmanın mukayese üzerine kurulu olmasının sebebi ise öncesinde deneyimlenmiş doğru hamlelerin veya yapılmış yanlışların okuyucuya süreçleri ile birlikte iletilerek sonuçların paylaşılması, bu sonuçların analizler ile desteklenmesi ve nihayetinde ortak faydayı hedefleyen çözüm önerilerine varılmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, freedom of mass communication is explained with historical background, then the mass communication systems which were applied in this context are conveyed in chronological order together with the mass media that have been discovered in it. Afterward, theoretical infrastructure was created with main theories, the importance and the reasons for the obligatory of supervision of radio and televisions were explained within the scope of the Social Responsibility Theory which advocates the protection of social benefit and supervised freedom on the purpose of equal freedom for all. The developments and legal arrangements that have been affected the workstream of broadcasting until the Law No. 6112 came into force were categorized and explained. In the last part, the results of the study were presented to the reader by submitting the statistical compilations based on the data conveyed in the first two parts. The biggest factor underlying the fact that the study is based on comparison is to share the results of the previous and current attitudes that have been experienced before and support these results with statistics.