Vücut PH ile uyumlu temizleme bezi ile yapılan cilt bakımının cilt ph ve basınç yarası gelişimi üzerine etkisi
The effect of skin care used with skin PH compatible cleaning cloth on the development of skin PH and pressure sore
  1. Tez No: 687047
  2. Yazar: KERİME ÖĞÜT DÜZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç yarası, Cilt bakımı, Cilt pH, Cilt temizliği, Yaşlı hasta, Elderly patient, Pressure sore, Skin care, Skin cleansing, Skin pH
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırma vücut pH ile uyumlu temizleme bezi ile verilen cilt bakımının basınç yarası gelişim süresine ve cilt pH'ına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma deneysel olarak, Eylül 2019- 2020 tarihleri arasında devlet hastanesinde yoğun bakım kliniklerinde yatan 156 hasta ile gerçekleşmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan olgu rapor formu ile toplanmıştır. Her iki grubun bakım öncesi ve sonrası cilt pH'ı cilt Ph metre ile ölçülmüştür. Araştırmanın istatistiksel analizi SPSS 24 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 79,35±8,18 yıl, %51,9'nun erkek ve BKİ ortalamalarının 24,58±4,26 olduğu, %85,3'nün sigara kullanmadığı, %32,1'nin steroid grubu ilaç kullandığı, %41'nin de inmesinin olduğu belirlendi. Kontrol grubundaki hastaların %39,7'sinde, müdahale grubundaki hastaların ise %25,6'sında, kadınların %56,9'unda erkeklerin %43,1'inde basınç yarası gelişmiştir. Basınç yarası gelişme süresi kontrol grubunda 14,9 gün, müdahale grubunda 18,9 gündür ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada vücut pH ile uyumlu temizleme bezi ile yapılan bakımın basınç yarası gelişim süresine olumlu etkisi olduğu ve vücut pH'ı ile uyumlu temizleme bezi ile yapılan bakımın cilt pH'ını olumlu yönde asidik olarak değiştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out to determine the effect of skin care given with a cleaning cloth compatible with body pH on the pressure sore development time and skin pH. Materials and Methods: The research was carried out experimentally with 156 patients hospitalized in intensive care clinics of the state hospital between September 2019 and 2020. The data were collected with the case report form prepared by the researchers. The skin pH of both groups before and after care was measured with a skin pH meter. Statistical analysis of the research was carried out using the SPSS 24 package program. Results: The mean age of the patients was 79.35±8.18 years, 51.9% were male and their mean BMI was 24.58±4.26%, 85.3% did not smoke, 32.1% used steroid group drugs, ıt was determined that 41% had a stroke. Pressure ulcers developed in 39.7% of the patients in the control group, 25.6% of the patients in the intervention group, 56.9% of the women and 43.1% of the men. Pressure ulcer development time was 14.9 days in the control group and 18.9 days in the intervention group and the difference was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: In this study, it can be said that care with a cleansing cloth compatible with body pH has a positive effect on the development of pressure sores and care with a cleansing cloth compatible with body pH changes the skin pH positively to acidic.