Türk ceza hukuku özelinde adli işbirliği taleplerinin reddi sebepleri
Reasons for refusal of judicial collaboration requests in Turkish criminal law
- Tez No: 687107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adli ĠĢ birliği, ĠĢ birliği reddi sebepleri, egemenlik, insan hakları, Judicial Cooperation, Reasons for rejection of cooperation, Sovereignty, Human Rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Devletler, arasında uluslararası iş birliğine dayalı olarak uluslararası sözleşmeler imzalanmakta ve bu şekilde ilişki kurulmaktadır. Türkiye'nin de tarafı olduğu çok sayıda ikili ve çok taraflı sözleşme bulunmaktadır. Söz konusu sözleşmelerde yer alan hükümler doğrultusunda iş birliği işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, 23.04.2016 tarihinde adli işbirliğine ilişkin 6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu'nun kabulü ile birlikte sözleşmelerde yer alan yerleşik kurallar büyük ölçüde iç hukukumuza aktarılmıştır. Biz de bu çalışmamızda, uluslararası iş birliğini 6706 sayılı Kanun'un hükümleri doğrultusunda değerlendirmeye çalıştık. Bu değerlendirmeyi yaparken iş birliğine dair şartlar ve usule odaklanmak yerine iş birliği taleplerinin reddedilme gerekçelerinden yola çıkarak, 6706 sayılı Kanun'da yer alan ifadesi ile iş birliğinin kabul edilemeyeceği hallerin üzerinde durmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
International agreements are signed between states based on international cooperation and relations are established in this way. There are many bilateral and multilateral agreements to which Turkey is also a party. Cooperation procedures are carried out in line with the provisions of the said agreements. In addition, with the adoption of the Law on International Judicial Cooperation in Criminal Matters No. 6706 on judicial cooperation on 23.04.2016, the established rules in the agreements were transferred to our domestic law to a large extent. In this study, we tried to evaluate international cooperation in line with the provisions of Law No. 6706. While making this evaluation, instead of focusing on the conditions and procedure regarding cooperation, we tried to emphasize the situations in which cooperation cannot be accepted, as stated in the Law No. 6706, based on the reasons for the rejection of cooperation requests.