Development of Fe-Al based alloys as reinforcement in Al-matrix composites
Alüminyum matrisli kompozitler için Fe-Al bazlı takviye faz geliştirilmesi
- Tez No: 68716
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. VEDAT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demir Alüminitler, Metallerarası Bileşikler, Nizamlarıma, Lamine Kompozitler, Hızlı Katılaşma, Isıl İşlem, Yüksek Manganlı Alaşımlar, Katı Hal Difuzyon VI, Iron Aluminides, Intermetallics, Ordering, Laminated Composites, Rapid Sohdification, Heat Treatment, High Manganese Alloys, Solid State Diffusion IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz ALÜMİNYUM MATRİSLİ KOMPOZİTLER İÇİN Fe-Al BAZLI TAKVİYE FAZ GELİŞTİRİLMESİ Ağdaş, Fatma Y. Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. M. Vedat Akdeniz Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Amdulla O. Mekhrabov Ocak 1997, 83 sayfa Bu çalışma, alüminyum matristi kompozit malzemeler üzerine yönlendirilen araştırmaların bir parçası olarak, sıkı bağlanmış metal-arametal katmanlı kompozit üretiminde kullanılmak amacıyla intermetalik oluşturulmadan önce istenen son şekli verilmiş Fe-Al bazlı takviye malzemelerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Şerit numuneler, hızlı katılaşmış, küçük taneli mikroyapı elde ederek mekanik özellikleri geliştirmek üzere, sıvı emme metoduyla üretilmiştir. Alaşım elementleri ilavesinin ve ısıl işlem uygulamasının nizamlılık davranışı ve katılaşma yapılarına; özellikle de karbürlerin yapı ve dağılımına etkisi araştırılmıştır. Cr içeren alaşımlarda karbür oluşumunun hızlı soğuma ve takip eden ısıl işlem şartlarında bile kaçınılmaz olduğu gözlenmiştir. Düşük ve orta miktarlarda Cr ve C içeren alaşımlarda Fe3AlC tipli karbür, yüksek miktarlarda alaşım elementi içerenlerde ise Cr7C3 tipli karbür oluşumu saptanmıştır.Mn içeren alaşımlarda yapılan mikroyapı gözlemleri ve yapısal analizler, hızlı soğuma işlemi sırasında düzensiz östenit matris içinde k karbürlerinin oluşmasına yol açan faz ayrışmasının meydana geldiğini göstermektedir, östenitik Fe-Al-Mn alaşımlarında kafes sabiti kompozisyona bağlı bir fonksiyondur. Artan alaşım miktarıyla birlikte östenit fazı kafes sabiti de artmaktadır. Arayüzeyde oluşan reaksiyon karakterini belirlemek için iki farklı sıcaklıkta katı hal difuzyon bağlanması ön deneyleri yapılmıştır. Arayüzeyde bağlanma görülmekle birlikte, süreksiz bir difuzyon tabakasının oluştuğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF Fe-AI BASED ALLOYS AS REINFORCEMENT IN AI-MATRIX COMPOSITES Ağdaş, Fatma M.Sc.Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. M. Vedat Akdeniz Co-Supervisor: Pro£Dr.Amdulla O. Mekhrabov January 1997, 83 pages As part of an investigation into potential Al matrix laminated composite materials, studies have been made on the development of Fe-AI based reinforcement materials that could be preformed into the desired final shape prior to forming the intermetallic phase for the production of tightly bonded metal-intermetallic layered composite. laminates were produced by melt suction process, which allows rapid solidification against a chill wall while minimizing convection, to ensure the refined, rapidly solidified microstructure in order to improve their mechanical properties. The effects of ternary alloying additions and heat treatment on the ordering characteristics and solidification structures, particularly distribution and morphology of carbides in rapidly solidified Fe-AI based alloys were examined. It was observed that the formation of carbides in alloys containing Cr is inevitable even in rapid solidification and subsequent heat treatment condition. For alloys containing low and medium values of Cr and C content Fe3AlC type carbide is formed whereas Cr7C3 type carbide is iiiobserved at high values of the alloying additions. The microstructural observation and structural analysis performed on the specimens alloyed with Mn suggested that phase decomposition occurs during rapid solidification processing which leads to the formation of k phase carbides distributed within disordered austenite matrix. Lattice parameter of austenitic Fe- Al-Mn alloys is a function of the composition and lattice parameter of the austenite phase increases with increasing amount of alloying addition. Preliminary experiments directed towards the characteristics of interfacial reactions were performed by the solid state diffusion bonding at two different temperatures. It was observed that bonding takes place, however, a discontinuous diffusion layer is formed at the interface.