Radio observations of the sun with millimetric Marmara Radio Telescope MRT-2
Güneş'in millimetrik Marmara Radyo Teleskop MRT-2 ile radyo gözlemleri
  1. Tez No: 68715
  2. Yazar: TÜLAY ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIRBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radyo astronomi, milimetrik radyo teleskoplar, radyo astronomik kalibrasyon, MRT-2, Güneş gözlemleri, radyo data indirgenmesi, dekonvolusyon, atmosferik etkiler. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz GÜNEŞ'İN MÎLÎMETRÎK MARMARA RADYO TELESKOP MRT-2 İLE RADYO GÖZLEMLERİ Adıgüzel, Tülay Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halil Kırbryık Ortak Tez Yöneticileri: Prof Dr. Mehmet E. Özel Doç. Dr. Ali Uzun Eylül 1997, 102 sayfa Bu tezde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (Gebze- Kocaeli) bulunan 2 m çapındaki milimetrik Marmara Radyo Teleskopu (MRT-2) ile Türkiye'de ilk radyo gözlemleri gerçekleştirildi Önce, teleskopun 85-115 GHz frekans aralığında (dalgaboyu olarak 3.5-2.6 mm) kalibrasyonu yapıldı ve parametreleri bulundu. Gözlemler sırasında elliden fazla Güneş radyo haritaları elde edildi MRT-2 ile elde edilen kalîbrasyon ve Güneş verilerinin indirgenmesi ve analizi yapıldı. Güneş'in bu frekanslardaki radyo akısı elde edildi. Bu işlemde teleskopun anten sıcaklığı Güneş'in parlaklık sıcaklığına çevrildi. Hesaplamalarda, dekonvolusyon problemi ele alındı ve hata azaltıcı yöntemler kullanıldı Atmosferik etkiler de dikkate alındı ve yukarıda bahsedilen frekans aralığında gözlemler üzerine etkileri incelendi. Elde edilen sonuç akı değerleri, bilinen Güneş radyo ışıma şiddetleri ile uyumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADIO OBSERVATIONS OF THE SUN WITH MILLIMETRIC MARMARA RADIO TELESCOPE MRT-2 Adıgüzel, Tülay M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Halil Kırbıyık Co-Supervisors: Prof. Dr. Mehmet E. Özel Assoc. Prof. Dr. Ali Uzun September 1997, 102 pages This thesis analyses the constitution, calibration and performance of the 2-m size millimeter Marmara Radio Telescope (MRT-2) for millimeter-wave radio astronomy at TÜBİTAK Marmara Research Center- Gebze/Kocaeli. This is also the first radio (solar) observations in Turkey. Observations are carried out in the frequency range 85-115 GHz (wavelength range 3.5- 2.6 mm) in 1997. First, calibration of MRT-2 was carried out and some of its parameters were found. The radio solar observations are made in continuum; more than 50 solar radio maps were obtained, and the data obtains were properly reduced and analyzed. Using these solar radio maps, the integrated Sun fluxes at several frequencies have been obtained. In this, basically, the antenna temperature of the telescope has been converted into the brightness temperature of the Sun. In calculations, minimization methods of error were used to solve de-convolution problem. Atmospheric effects were also considered and taken into account in calculations to in the frequency range mentioned above. Flux values are compatible with known solar intensity at these frequencies. Keywords'. Radio astronomy; millimeter radio telescopes, radio astronomical calibration, MRT-2; solar observations: radio data reduction, de-convolution; atmospheric effects. iii