The Nonlinear evolution of the free-electron laser amplifiers with both tapered planar wiggler and axial puide magnetic fields
  1. Tez No: 6872
  2. Yazar: MUSTAFA A. ABU SAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN K. BİLİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FEL (serbest elektron lazeri), dalga kılavuzu, salınan magnetik alan, eksenel kılavuz magnetik alan, bir ucu doğru derece, derece kesmek, odaklama, FEL, waveguide, TE and TM modes, wiggler and axial guide magnetic fields, tapered, focusing. -m
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET UÇLARI KESİKLİ, DÜZLEMDE SALINAN BİR MAGNETİK ALANI VE HEM DE EKSENEL YÖNDE KILAVUZ BÎR MAGNETİK ALANI İÇEREN BİR SERBEST ELEKTRON LAZERİ (FEL) AMPLİFAYIRININ LİNEER OLMAYAN ANALİZİ ABU SAFA, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Fizik Böl. Danışman: Doç. Dr. Sinan K. Bilikmen Ağustos 1989, 61 sayfa Serbest elektron lazer ampl ifayı rımn lineer olmayan analizi, nümerik olarak rölativistik bir elektron demetinin uçları kesikli li neer polarize olmuş olarak salınan ayrıca eksenel doğrultuda bulunan magnetik alanları içeren, kayıpsız bir dikdörtgen kesitli dalga kıla vuzunda yayılmasından meydana gelen bir konfigürasyon için araştırıldı. TE ve TM modları ve elektron yörüngelerini kendi içinde uyumlu olarak oluşumunu idare eden bir takım birbirine bağımlı üç boyutlu lineer olmayan diferansiyel denklemler çıkartıldı. Bu modeldeki diferansiyel denklemler, 35 GHz civarında çalışan bir ampl i fayı r ve 3.5 MeV elek tron enerjisi için nümerik olarak çözüldü. Bulunan neticeler, eksenel kılavuz magnetik alanın serbest elektron lazer sistemlerinde verimli liği arttıran önemli bir unsur olarak ilave edilmesinin lüzumlu oldu ğunu göstermektedir. Verimliliğin % 7. 75 'ten % 9' a çıktığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE NONLINEAR EVOLUTION OF THE FREE-ELECTRON LASER AMPLIFIERS WITH BOTH TAPERED PLANAR WIGGLER AND AXIAL GUIDE MAGNETIC FIELDS ABU SAFA, Mustafa M.Sc. in Physics Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Sinan K. Bilikmen August 1989, 61 pages The nonlinear evolution of the free-electron laser (FEL) amplifiers investigated numerically for a configuration consisting of a relativistic beam propagating through a loss-free rectangular waveguide, which makes use of both tapered linearly polarized wiggler and axial guide magnetic fields. A set of coupled nonlinear differential equations is derived in three dimensions which governs the self consistent evolution of the TE and TM modes as well as the trajectories of an ensemble of electrons. The model equations are solved numerically to model an amplifier operating in the neighborhood of 35 GHz and for electron beam energy of 3.5 MeV. The results indicated that the use of the axial guide magnetic field is one of the most important element to be included in the FEL system. It is observed to improve the efficiency from 7.75 % to 9 %.