Vahşi doğa, akıl hastalığı ve ölüm izleklerinin Horacio Quiroga öykülerinde alımlanması
Reception of wild nature, mental illness and death themes in the stories of Horacio Quiroga
- Tez No: 687213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİRE ZEYNEP ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Horacio Quiroga, akıl hastalığı, vahşi doğa, ölüm, Aşk, delilik ve ölüm üzerine öyküler, Horacio Quiroga, mental illness, wild nature, death, stories of love and madness and death
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Okur Merkezli Eleştiri, yirminci yüzyılda yazın yapıtlarını çözümleme sürecinde yazın metnini alımlayan kişinin etkin olduğu önemli bir yöntemdir. Okur merkezli görüşler, yazınsal yapıt eleştirisinde okuru tamamen göz ardı eden biçimci ve yapısalcı bakış açılarına bir tepki olarak ortaya çıkar ve eleştiri sürecinin merkezine okuru yerleştirir. Okur Merkezli Eleştiri, inceleme sürecinde metne olduğu kadar okura da önem verir ve bir metnin ancak okur tarafından okunduğu sürece var olabileceği görüşünü savunur.“Vahşi doğa, akıl hastalığı ve ölüm izleklerinin Horacio Quiroga öykülerinde alımlanması”başlıklı bu çalışma, Okur Merkezli Eleştiri'nin parametrelerini kullanarak Uruguaylı yazar Horacio Quiroga'nın Cuentos de amor de locura y de muerte başlıklı öykü kitabının içerisinde yer alan La miel silvestre, La gallina degollada ve El almohadón de plumas adlı eserlerini incelemeyi amaçlar. Bu araştırma için seçilen La miel silvestre, La gallina degollada ve El almohadón de plumas adlı öyküler, anlatı sürecindeki çok katmanlı yapıları ve barındırdıkları açık ve örtük metin içi göstergelerle okuma sürecine okuru dahil ederek metin ile karşılıklı bir söyleşi yapmasına imkân tanır. Bu bağlamda, çalışmamızın temel amacı ölüm ve vahşi doğada hayat gibi konuları kişisel yaşamı boyunca doğrudan tecrübe etmiş bir yazar olan Horacio Quiroga'nın La miel silvestre başlıklı öyküsündeki vahşi doğa, La gallina degollada'da akıl hastalığı ve El almohadón de plumas'daki ölüm izleklerinin okur tarafından nasıl alımlandığını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In the twentieth century, Reader-response criticism is an important method in which the person who receives the literary text is active in the process of analyzing literary works. Reader-oriented views emerge as a reaction to formalist and structuralist perspectives that completely ignore the reader in the literary criticism and place the reader at the center of the criticism process. Reader-oriented views attach importance to the reader as well as the text in the process of review and defend the view that a text can only exist as long as it is read by a reader. This study, entitled“Reception of wild nature, mental illness and death themes in the stories of Horacio Quiroga”, aims to analyze Uruguayan writer Horacio Quiroga's works La miel silvestre, La gallina degollada and El almohadón de plumas which are included in the short stories book Cuentos de amor de locura y de muerte, using the parameters of Reader-oriented criticism. The selected stories for this study La miel silvestre, La gallina degollada and El almohadón de plumas allow the reader to have a conversation with the text by involving the reader in the reading process with their multi-layered structures in the narrative process and the explicit and implicit intext signs they contain. In this context, the main purpose of our study is to reveal how the reader received the wild nature in the story La miel silvestre, mental illness in La gallina degollada and the death themes in El almohadón de plumas, being written by Horacio Quiroga, a writer who directly experienced topics such as life in the wild nature and death throughout his personal life.