Ko-morbiditesi olmayan epilepsi ve supratentoriyal yer kaplayıcı lezyonlarda cerrahi sonrası antibiyotik kullanım gerekliliği: Prospektif klinik bir çalışma
Do we need postoperative antibiotic prophylaxis in supratentorial clean neurosurgery? A prospective clinical trial
  1. Tez No: 687348
  2. Yazar: TAHA ŞÜKRÜ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Nöroşirürji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik profilaksi, Temiz kesi nöroşirurji, Ameliyat sonrası enfeksiyon, Antibiotic prophylaxis, Clean neurosurgery, Postoperative infection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Temiz kesi supratentoriyal kraniyotomilerde ameliyat sonrası antibiyotik uygulamasının ameliyat sonrası enfeksiyonlar üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Kasım 2017 ve Aralık 2020 arasında, temiz kesi supratentoriyal kraniyotomi yapılan ve ameliyat sonrası uygulanan antibiyoterapinin ameliyat sonrası enfeksiyon oranları üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla, ardışık hastaları içeren, prospektif, randomize, tek kör ve plasebo kontrollü klinik bir çalışmadır. Bıulgular: Toplam 80 hasta bu çalışmaya dahil edildi ve tüm hastalar iki gruba ayrıldı. A grubundaki hastalar ameliyat sonrası antibiyotik uygulananlar, B grubundakiler ise uygulanmayan hastaları içeriyordu. Her gruptaki hasta sayısı aynıydı (40'ar hasta). Her ikisi de grup B'de olan iki hastada ameliyat sonrası enfeksiyon görüldü. Ameliyat sonrası enfeksiyon oranları tüm gruplarda %2,5 iken, B grubunda %5 olarak bulundu. Sonuçlar: Sonuçlar, temiz kesi supratentoryial kraniyotomilerden sonra uygulanan antibiyoterapinin ameliyat sonrası enfeksiyonu önleme üzerine hiçbir etkisinin olmadığını göstermiştir. Bu nedenle temiz kesi supratentorial cerrahilerden sonra antibiyotik kullanımını önermemekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To assess the efficacy of postoperative antibiotic on postoperative infection in clean supratentorial craniotomies. Material and Method: This study is a prospective, randomized, single-blind and placebo-controlled clinical trial included consecutive patients who underwent clean supratentorial craniotomy between November 2017 and December 2020 and evaluated effectiveness of postoperative antibiotic prophylaxis on postoperative infection. Results: A total of 80 patients were included and the whole group was divided into two groups. Group A included patients who received antibiotic after surgery and group B who did not. Each group included the same number of patients (40 patients in each). Two patients showed postoperative infection and both were in group B. The rate of postoperative infection was found to be 2,5 % in the whole groups and it was 5 % in group B. Conclusions: Our results showed that antibiotic usage after a clean supratentorial craniotomy has no effect on the prevention of postoperative infection and we do not suggest using antibiotic after clean supratentorial neurosurgery.