Aydın yöresi köpeklerinde Rickettsia conorii'nin seroepidemiyolojik araştırılması
Seroepidemiological evaluation of Rickettsia conorii in dogs of Aydin region
- Tez No: 687399
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VOYVODA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İndirekt Floresan Antikor, Köpek, Rhipicephalus, Rickettsia conorii, Seroprevalans, Dog, Indirect Fluorescent Antibody, Rhipicephalus, Rickettsia conorii, Seroprevalence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmada Aydın yöresindeki köpeklerde R. conorii'ye karşı antikor varlığının belirlenmesi ve R. conorii'nin varlığıyla ilgili potansiyel risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yüz on beş köpekten (çeşitli hastalıkları olan 90 köpek ve 25 klinik sağlıklı köpek) sağlanan 115 serum örneği, R. conorii'e karşı IgG antikorları için indirekt immünfloresan antikor (IFA) testi kullanarak incelendi (pozitif titreler >1:64). Seroprevalansların, köpeklerin sağlık durumu, ırk, yaş, cinsiyet, barınma şekli, kene enfestasyonu, kene önleyici tedavi ve vücut sıcaklığı ile ilişkileri Ki-Kare (χ2) Testi ile analiz edildi. Bulgular: İncelenen 115 adet köpekten 55'i (%47,8) pozitif bulundu. Anti-R. conorii antikor seroprevalansı, kene enfestasyonlu köpeklerde (%61,8), kene enfestasyon öyküsü olmayan köpeklerden (%38,2) önemli düzeyde yüksek bulundu (χ2 = 6,331, p = 0,012). Buna karşın R. conorii seropozitifliğinin sağlık durumu, ırk, yaş, cinsiyet, barınma şekli, ektoparaziter uygulamalar ve vücut sıcaklığına göre anlamlı farklılıklar göstermediği belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, R. conorii'nin Aydın yöresindeki köpeklerde oldukça yaygın (%47,8) olduğunu ilk kez ortaya koydu. Bununla birlikte, IFA ile elde edilen bu yüksek prevalans, çapraz reaksiyon potansiyeli nedeniyle dikkatli bir şekilde yorumlanmalıdır. Bu nedenle, Aydın yöresindeki köpeklerde R. conorii prevalansını moleküler yöntemler kullanılarak daha iyi karakterize edici çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aims of this study were therefore to determine the presence of antibodies to R. conorii and to evaluate potential risk factors relating to the presence of Rickettsia conorii in dogs from Aydin region in western Turkey. Material and Methods: One hundred fifteen dog serum samples obtained from 115 dogs (90 dogs with various diseases and 25 clinically healthy dogs) were evaluated for IgG antibodies against R. conorii, using indirect immunofluorescent antibody (IFA) assay (positive titres >1:64). Seroprevalences were analysed in relation to the dogs health situation, breed, age, gender, residence, tick infestation, anti-tick treatment by means of Chi-Square (χ2) Test. Results: Of the 115 dogs examined, 55 (47.8%) were found positive. Seroprevalance of anti-R. conorii antibody was found significantly higher in dogs suffering from tick infestation (61.8%) than dogs without a former history of the presence of ticks (38.2%; 2 = 6,331, p = 0.012). However, health condition, breed, age, gender, residence, ectoparasiticides application, and body temperature variables were not identified as risk factors. Conclusion: This study revealed for the first time that R. conorii is highly prevalent (47.8%) in dogs from Aydin region. However, this high prevalence obtained by IFA should be interpreted cautiously because of the potential for cross-reactions. Further studies are therefore needed to better characterize the prevalence of R. conorii using molecular methods in dogs from Aydin region.