Impact responce of fiber reinforced composite pipes
Elyaf takviyeli kompozit boruların darbe dayancı
- Tez No: 68743
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elyafla güçlendirilmiş plastikler, darbe tahribatı, elyaf-sargı, artik dayanç, darbe sonrası basma, Fiber-reinforced plastics, impact damage, filament winding, residual strength, compression -after-impact. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Öz ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT BORULARIN DARBE DAVRANIŞI Ersan, Şevket Erhan Yüksek lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Rıza Gürbüz Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Ocak 1997, 89 sayfa Bu tezde elyaf-sargı tekniğiyle üretilmiş elyaf takviyeli ileri karma malzeme boruların yanal darbe yüklemesi karşısındaki davranışları çalışılmıştır. Deneyler için karbon, aramid, e-camı ve s2-camı elyaflar, camsı geçiş sıcaklığı (Tg) 140° C LY556/HY917/DY070 ve camsı geçiş sıcaklığı (Tg) 120 °C CY225/HY925 tipi epoksi reçineleri ve sertleştiricileri kullanılmıştır. Elyaf-sargı borular üç değişik tip katman yerleştirmesi ve 25°,45°,54° sargı açılarında üretilmiştir. Darbe deneyleri oda sıcaklığı, -46°C, +71 °C da yapılmıştır. Borular üzerinde, artık dayançlarını belirlemek üzere darbe-sonrası-basma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca seçilen bir demet boru çevresel yönde kesilerek 3-nokta bükme ve çekme numuneleri hazırlanmış ve bu testler oda sıcaklığında gerçekleştirilmiştir. Darbe tahribatı değerlendirilmesi, Taramalı Elektron Mikroskobu ve yan ışık geçirgenliğine sahip cam ve aramid borular için geriden aydınlatma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bükülme kırılma mekanizması sonucu başarısızlığa uğrayan aramid elyaf / epoksi borular en yüksek darbe sonucu basma mukavemetisergilemiştir. Karbon, e-camı ve s2-camı elyaf/epoksi boruların ağırlıklı olarak elyaf kırılması sonucu başarısızlığa uğradıkları saptanmıştır. Üst düzeydeki eksenel ve çevresel mekanik özelliklerinin tersine karbon elyaf/ epoksi borular, çok zayıf artik mukavemet ve çevresel darbe dayanıklılığı sergilemişlerdir. Darbe sırasında, kırılma sonucu yutulan enerjinin bükülmeden daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT RESPONSE OF FIBER REINFORCED COMPOSITE PIPES Ersan, Şevket Erhan M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıza Gürbüz Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Paraas January 1997, 89 pages In this thesis the impact response of transversely loaded fiber reinforced composite pipes manufactured by filament-winding technique is studied. For the tests; carbon Tenax J-/HTA 5331/800 tex), aramid (Twaron type 1056/805 tex), e- glass (600 tex) and s2-glass (660 tex) fibers and LY556/HY917/DY070 (Tg=140°C) and CY225/HY925 (Tg=120 °C) type epoxy + toughening system resins are used. Filament-wound pipes are manufactured at three different lay-up configurations and 25°, 45°, 54° ply angles.Impact tests are conducted at -46°C, room temperature and +71° C. Post-impact compression tests are conducted on the pipes to evaluate the residual strength properties. Additionally, from a selection of pipes circumferentially cut samples are prepared for 3 -point bending tests and tensile tests. These tests are conducted at room temperature. Damage characterization is made by scanning electron microscopy and using back-lightening technique by visual inpection of the damage zones of semi-transparent glass and aramid fiber/epoxy composites. Aramid fiber/epoxy pipes which failed through buckling fracture mode showed highest post- impact compression strength. Carbon, e-glass and s2-glass fiber/epoxy pipes failed by 111crushing of the fibers predominantly. Carbon fibers unlike their superior axial and flexural properties displayed weakest residual strength properties and transverse impact tolerance. During impact energy absorption by crushing is found to be higher than that for buckling.