Controlling the seismic behaviour of exterior reinforced concrete frame joints with relacated beam plastic hinges
Dış çerçeve birleşiminin deprem davranışının kiriş mafsalı ile kontrol edilmesi
- Tez No: 68744
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: plastik mafsal, kiriş-kolon birleşim bölgeleri, öndöküm bağlantılar, sismik davranış vi, Plastic hinge, beam-column joint, precast connection, seismic behaviour IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZ DIŞ ÇERÇEVE BİRLEŞİMİNİN DEPREM DAVRANIŞININ KİRİŞ MAFSALI İLE KONTROL EDİLMESİ Başaran, Emre Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güney Özcebe Temmuz 1997, 148 sayfa Bu araştırma programında kiriş plastik mafsal kapasitesinin birleşim davranışına olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla bir çerçeveye ait altı dış birleşim deney elemanı test edilmiştir. Bu elemanlardan üç tanesi bir döküm olarak hazırlanmıştır. Kuru bir birleşim detayı ile tasarlanan diğer üç eleman ise prefabrik olarak üretilmiştir. Her iki deney elemanı seti konvansiyonel olarak tasarlanmış birer ve yeni bir tasarım yaklaşımının kullanıldığı ikişer elemandan oluşmuştur. Yeni tasarım yaklaşımıyla amaçlanan, plastik mafsallaşma bölgesinin kiriş-kolon arayüzünden uzaklaştırılması ve birleşim bölgesinin tersinir yükleme altında elastik davranışının sağlanmasıdır. Bu yaklaşımla tasarlanan deney elemanlarında kiriş üst ve alt boyuna donatılan 45 derece bükülmüş ve böylece seçilen bölgede moment kapasitesi azaltılmıştır. Bu donatı detayını kullanan deney elemanlarında kapasite azatlımı miktarı değişken olarak seçilmiştir. Deney elemanlarının davranışları birbirleriyle dayanım, rijitlik ve enerji tüketimi açısından karşılaştırılmıştır. Prefabrik numuneler ani olarak kırılmış ve kirişte mafsaloluşturmanın etkileri bu elemanlarda gözlemlenememiştir. Fakat bir döküm elemanların deneyleri plastik mafsal ötelemesinin birleşim bölgesindeki gerilmeleri azalttığını göstermiştir. Test sonuçlan % 30-35 arası bir kapasite azaltanının başarılı bir davranış için yeterli olduğunu göstermiştir. Fakat belirli tasarım kurallarının ortaya konulabilmesi için daha fazla deneysel çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROLLING THE SEISMIC BEHAVIOUR OF EXTERIOR REINFORCED CONCRETE FRAME JOINTS WITH RELOCATED BEAM PLASTIC HINGES Başaran, Emre M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Güney Özcebe July 1997, 148 pages Effect of relocating beam plastic hinging zone is investigated in this study. For this purpose six exterior joint sub-assemblies of a frame were tested. Three of the sub assemblies were monolithic, whereas the other three sub-assemblies utilizing a dry connection detail were precast specimens. Both monolithic and precast sets had one conventionally designed specimen and two specimens designed with a modified approach. It was aimed to relocate the potential plastic hinging zone away from the beam-column interface, hence ensure elastic joint behaviour throughout the reversed loading cycles. In the specimens designed with this approach, top and bottom beam bars were bent 45 degrees to reduce the moment capacity at the selected location. The variable among the two specimens of monolithic and precast sets which utilizes this design scheme was the amount of capacity reduction in the beam flexural capacity. The behaviour of the specimens was compared in terms of strength, stiffness, and energy dissipation. Due to the unexpected brittle failure of the precast specimens, inthe effect of relocating the beam plastic hinging zone on their joint behaviour could not be observed. However, the test results for the monolithic specimens indicated that the shear streses at the joint, hence the shear capacity demand were significantly reduced when the plastic hinge formed away from the joint. The test results indicated that flexural capacity reduction of 30-35% is optimum for satisfactory performance. However, it is necessary to conduct more studies to implement specific design recommendations.